Последњи плес Принца Рима!

Франческо Тоти је одиграо 786 утакмица за Рому, једини тим за који је икада плесао (израз који користе у Риму), постигао је 307 голова у 25 сезона. Постао је, одавно још и тај статус само одржавао лојалношћу и мајсторством подједнако, легенда свог клуба и града. Готово делује нестварно, али недељна победа "ђалоросија" над екипом Ђеное (3:2) његова је и последња.

Меч није почео, али дуел у коме је Рома играла за директан пласман у Лигу шампиона имао је само једног протагонисту - Франческа Тотија.

"Дошао је моменат за који сам се надао да никад неће доћи, али сам био свестан да је морало. Ово је заиста била тешка одлука", рекао је Тоти навијачима на крају меча.

Тоти је против Ђенове у последњем колу Серије А наступио последњи пут за Рому, а његов опроштај су пратиле његове сузе, као и многих саиграча и навијача који су испунили стадион Олимпико.

Заједно са Тотијем после утакмице су на терену стадиона Олимпико била његова жена и деца, који су прошетали атлетском стазом и поздравили навијаче, који су углавном носили дрес са бројем 10 или мајице са поруком посвећену њему.

Један навијач је прескочило ограду и ушло на атлетску стазу са трибина, а Тоти му је пришао и фотографисао се са њим пре него што га је обезбеђење извело са терена. Тоти је потом на једној лопти написао поруку уз потпис и шутнуо је на трибину.

После утакмице је на центру терена постављен велики дрес са бројем 10 који је Тоти носио током каријере, док је на видео бимовима било написано "хвала капитену".

Челници клуба су му поклонили урамљен дрес, док је од свог заменика капитена Данијелеа Де Росија добио плакету са потписима саиграча.

Тоти је претходно овацијама дочекан на стадиону уочи утакмице, а у игру је ушао у 54. минуту. Он није био пуно на терену ове сезоне, а наводно је у сукобу са тренером Лучаном Спалетијем.

Он је рођен у Риму, а за први тим Роме играо је укупно 786 утакмица, уз 307 голова. За репрезентацију Италије је наступио 58 пута и био је шампион света 2006. године.

Тоти је ушао у игру при резултату 1:1, у веома битној утакмици за Рому, којој је била потребна победа како би осигурала директан пласман у Лигу шампиона. Пјетро Пелегри, момак рођен 2001. године, постигао је први гол за Ђеновљане, да би недуго затим одговорио Един Џеко.

Деловало је да Рома има победу у рукама када је Де Роси постигао погодак у 74. минуту, али је Дарко Лазовић, асистент код првог гола, постигао гол главом пар минута потом.

Тим за који је играо и некадашњи фудбалер Партизана Никола Нинковић могао је потпуно да преокрене резултат и читавом мечу да други тон, али је Лазовић, у ситуацији када је био сам испред голмана Роме, погодио стативу.

Напослетку, након прекида и после добијене битке за прву, другу и трећу лопту, Рома је у самом финишу стигла до тријумфа преко Перотија.

Ваљда и није смело да буде другачије у дану опроштаја "краља Рима" (наводници неопходни?). Играчи су носили лого "Тоти 10" на рукавима, уз слоган (један тим за цео живот).

У Италији имају израз за овакве фудбалере - зову их "фудбалери заставе". Све их је мање и, као такви, све су вреднији.

Мали авион је надлетео Олимпико са поруком "Хвала, капитену", а чак је и римски лист Il Tempo (Време) изашао данас као "Тотијево време".

Интересантно, још увек није извесно шта чека Тотија у будућности, јер се није званично повукао у пензију.

За Рому је дебитовао 1992. године у мечу са Брешом, када је тренер тима из Рима био Вујадин Бошков.

За селекцију Италије одиграо је 58 мечева, постигао девет голова и био, наравно, првак света 2006. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво