Српска посла у НБА лиги

У трећем делу "Продужетак" најаве нове сезоне у најјачој лиги света бавимо се Србима. Петорка у саставу Јокић–Бјелица–Богдановић–Теодосић–Марјановић представљаће Србију на теренима широм Америке, док је фокус када је реч о клупи на тренеру Финикс санса Игору Кокошкову. О томе шта можемо очекивати од њих и какве их улоге очекују, разговарали смо са Марином Седлачеком, НБА скаутом.

Највећа звезда међу Србима у НБА лиги је без дилеме Никола Јокић, који је добио милионски уговор и од кога у Денверу очекују да их коначно одведе у плеј-оф.

Да ли Нагетси коначно иду у плеј-оф?

"Велики терет је на Николи, велика одговорност. Он има само 24 године и две успешне сезоне у НБА. Мислим да ће рад на психолошкој припреми и његова стабилност одредити и бити кључни фактор за резултате Денвера. Имају велики притисак да морају да уђу у плеј-оф ове године. Није му се посрећило што ове године он треба да буде тај вођа под тим притиском, али то ће бити ново искуство за њега. Да ли ће оно бити позитивно или негативно, зависи од сарадње осталих играча у тиму и од концепције коју тренер Мелоун буде замислио. Тај тим је млад, тај тим је перспективан. Са њим на челу сигурно добија нову димензију", сматра Марин и додаје:

"С друге стране, биће трн у оку многима. Не само због уговора, већ зато што је Европљанин који игра и зато што је белац вођа екипе. Јер ако погледамо друге екипе, ту црнци преовлађују, што није лоше јер је кошарка тако предодређена. Тако да је ово неки заокрет који је направљен, таква је визија тренера. Видећемо, ја бих желео да они коначно уђу у тај плеј-оф, мада ће бити веома тешко. Мислим да је Никола зрелији за годину дана, физички спремнији и да ће дати све од себе да допринесе тиму на адекватан начин. Оно што ће бити тест за њега је како се враћати из пораза, како се враћати из неке евентуалне лоше серије и поново улазити у победнички колосек. Много тога биће јасније до половине сезоне и Ол-стар викенда, у ком правцу ће се кретати његова сезона у којој ће бити вођа и самим тим и резултати Денвера."

Други српски тим који ће бити интересантан је Сакраменто. Богдану се придружио Бјелица, који је у једном моменту био виђен у Филаделфији. Шта њима предвиђате, а шта организацији коју воде Дивац и Стојаковић?

"Оно што тржиште говори и што говоре пројекције људи који се тиме баве јесте да су они тим у изградњи, тим који треба да сакупља искуство и прави селекцију за улазак у плеј-оф наредних година. Колико ће то њихова организација истрпети, ја не знам, али сасвим сигурно им ова година није примарна што се борбе за плеј-оф тиче. Оно што други кажу, они који пројектују те ствари, јесте да би Сакраменто требало да има 27 победа ове године, што не мора да буде тачно, али то даје неки параметар у ком правцу они иду. Наравно, било би ми драго да тандем Богдановић–Бјелица буде носилац тога. Ипак, све зависи од тренера Јегера и његовог виђења по питању Бјелице, његове улоге у тиму, позиције коју ће покривати. Како ће се то одразити на резултате и да ли ће бити неког притиска, то ћемо видети. Мислим да они могу да играју доста растерећеније него остали и да тако изграде тим за будућност."

И у Лос Анђелесу имамо тим са два српска играча. Тео и Боби су у Клиперсима, какву сезону њима прогнозирате?

"Њих двојицу бих дефинисао у оквиру система који је присутан у кошарци, а који у тиму спаја играче различитих профила на истим позицијама. Теодосић, који је битно другачији од својих претходника, али и садашњих саиграча, и Боби, који са 3-4 године искуства сада показује изузетну зрелост и изузетан учинак у кратком временском периоду проведеном у игри. Ако буду здрави, што им желим, мислим да ће имати завидне улоге. Не бих улазио у главу и систем игре тренера Риверса, али сматрам да су Клиперси озбиљни конкуренти да буду међу осам. Имају искуства из претходне сезоне, са оном 'рупом' и црном серијом пораза и то даје простора тренеру, који је тамо алфа и омега, да уклопи у систем и да резултат буде какав они и очекују", каже Седлачек.

Од Бобија пуно очекују и у маркетиншком шоу-биз смислу, где се добро сналази...

"Осим што је доброћудни џин, Боби је и изузетан карактер и има изузетан ментални склоп за човека са том висином. Он има квалитет да се адаптира на све, што може да буде и идеја за тренера да то искористи. Он има и изузетну подршку публике, то је невероватно и плени својом игром и понашањем тамо. С друге стране, има и искуство играња у тој средини и може себе ту да пронађе."

Српски тим овог лета постао је и Финикс, који има српског тренера на клупи. Игор Кокошов, причали смо о њему када је летос добио тај посао.

Како видите његов тим и шта можемо да очекујемо од њих ове године?

"Очекујем да ће они сигурно бити бољи него прошле године, не само због малог броја победа који су имали већ гледајући и мало шире. Знате, и Европи је увек интересантнији тренер који је тим увео из друге у прву лигу него онај који је освојио титулу. Игор има огромно искуство у лиги, направио је тим скоро по својој жељи. Једино ова турбуленција која се десила (отказ генералном менаџеру седам дана пред старт сезоне, прим. аут.), не знам како ће се то рефлектовати. Иако су то биле припреме, они су играли и добили Голден стејт у гостима и то није мала ствар. Они су тим који има амбицију да се докаже, има првог пика са драфта Деандреа Итона, који је показао да је адаптиран на оно што се игра у лиги", сматра Марин и додаје:

"Мислим да Игор има искуства да процени ситуацију, када ићи даље и направити искорак који је потребан да би се направило нешто више. Он има уговор на три године, то је један пројекат и говори о томе да има поверење газде клуба који је стао иза њега и сигуран сам да ће Игор наћи начин да оствари оно што се од њега очекује."

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво