Седлачек за "Продужетак": Истина о Филином "процесу"

Гост пете епизоде магазина "Продужетак" био је кошаркашки стручњак и тренутно интернационални скаут Филаделфије севентисиксерс Марин Седлачек, који нам је открио шта је заправо популарни "процес", која је била идеја Сиксерса на протеклом драфту и ко га је изненадио својим потезом. Такође, говорио је о позицији европске кошарке у односу на америчку, као и о тенденцији стварања супертимова у НБА лиги. Уживајте...

На наше питање да ли верује у популарни "процес", Марин се насмејао и поручио да је то комплексно питање и да би га он поделио на неколико сегмената.

"Прво, 2010. дошло је до промене власника, који су желели повратак и оживљавање Филаделфије. Доведен је и нови, млади генерални менаџер Сем Хинки, који је добио задатак да направи једну комплетну реконструкцију, па после две године његовог рада више није било играча које је затекао у тиму."

"Други сегмент је тај да је аналитика превладала кошарку. Пошто је нови генерални менаџер познат по томе, јер је његово читаво окружење било конципирано на тим играма бројки и стварима које се упоредо дешавају", каже Седлачек и наставља:

"Трећи проблем, који је, по мени, довео до тога да се тај циклус назовe 'процес', биле су повреде. Ту спада и драфтовање повређених играча (Норленса Ноела и Џоела Ембида), што је такође за анализу", открива Марин за нови "Продужетак".

"Четврти сегмент, који никада није званично потврђен, јесте то, како они у Америци воле да кажу, 'танковање', односно бирање доброг пика на рачун лоших резултата. Тако да ја не могу да говорим о процесу, као што га они називају и не верујем у то, већ на то гледам као на стицај околности, које нама као организацији дају добре позиције за будућност", поручује интернационални скаут Филаделфије, и некада тренер у Црвеној звезди и Хемофраму.

Седлачек открива да је основна идеја Филаделфије пред недавно одржани драфт била да, након трејда и договора са Бостоном, узму најбољег плејмејкера (биран Маркел Фулц) и играче које ће моћи да оставе да се развијају у Европи (Пасечникс, Болден и Лесорт). Он открива да су власници били изузетно задовољни урађеним, поготово што су те ноћи трговином пиковима зарадили 5,2 милиона долара!

Што се самог драфта тиче, каже да је тешко доносити оцене о потезима тимова, јер су све организације прича за себе. Додаје да га је лично изненадио трејд Бруклина и Лејкерса, пре свега због Расела, и каже да не би причао о трејду Чикага и Минесоте као о "пљачки", јер још нисмо видели шта ће, конкретно Батлер, донети на терену.

О могућем проблему за европску кошарку у перспективи, због промена правила у НБА лиги и развојној Џи лиги (повећање уговора), каже да ће их вероватно бити, али да није то толико драматично:

"Ја то не видим као неки глобални проблем и као отимање играча Европи, јер се и у самој Америци догађају неке промене. Једна од промена је та да играчи који буду играли ту развојну лигу плату од 275.000 долара моћи ће да зараде само ако укупно 45 дана буду играли у НБА лиги. Друга ствар је разматрање увођења "бејзбол правила", односно да млади играчи могу доћи у лигу или директно после средње школе или тек након три године на колеџу. Све то може да утиче на одлазак играча из Европе. Међутим, ови млади који су недавно одлазили нису имали велике улоге у Европи и нису играли Евролигу, што значи да нису толико и директно ослабили најјачу лигу. Уз то, Евролига је новим концептом направила добру ствар, пандан НБА лиги, који је чак и занимљивији за гледање, не рачунајући плеј-оф", сматра Седлачек.

За тенденцију стварања супертимова у НБА лиги, каже да то можда тренутно јесте проблем, али да ће се ускоро направити нови баланс, надоласком нових, младих снага (Таунс, Вигинс, Адетокунбо...).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво