Експедиција "Играјмо за 16" у јужној српској покрајини

Селекција РТС састављена од играча најбољих екипа наше куће на недавно завршеном Меморијалном турниру у малом фудбалу и локални КМФ Бенфика из села Горње Кусце играли нерешено у мечу којим се Турнир промовише на Косову и Метохији

Преко административног прелаза Бела земља, у рано 22. априлско јутро заједничка експедиција РТС и Спортског савеза Београда запутила се најпре ка Грачаници, српској општини недалеко од Приштине. По обиласку истоименог манастира - задужбине светог краља Милутина из 14. века и краћег предаха у њему, креће се пут Гњилана и села Горње Кусце.

У центру Горњег Кусца, испред Основне школе „Петар Петровић Његош", спортске посленике Радио - телевизије Србије дочекала је свечарска атмосфера. Велики аплауз, клицање наших сународника и традиционални со и погача у знак добродошлице при изласку из аутобуса појединим члановима екипе РТС призвали су и понеку сузу у оку, што нико није ни покушавао да сакрије.

Након срдачних речи захвалности због ове посете од стране домаћина, на центру игралишта ОШ „Петар Петровић Његош" окупиле су се обе екипе и заједно са публиком минутом ћутања одале почаст радницима РТС мучки убијеним 1999. од стране НАТО агресора.

Уследила је утакмица између РТС и домаћег КМФ Бенфика. Мада се радило о пријатељском сусрету којим се Меморијални турнир „Играјмо за 16" промовише у нашој јужној покрајини, узбуђења на терену нису мањкала. Напротив: равноправна игра, четири гола и барем још толико стопостотних прилика, учинили су да гледаоци добар део сусрета проведу на ногама.

По завршетку меча двема српским породицама слабијег имовног стања уручена је скромна помоћ у име Меморијала „Играјмо за 16", а школи на чијем је терену одиграна утакмица даровано је више фудбалских лопти.

Раздраганој дечици, најбројнијим и најгласнијим навијачима обе екипе, за успомену на ово лепо дружење подељен је већи број мајица са обележјима РТС и турнира „Играјмо за 16".
Уследило је неформално дружење и разговор са домаћинима, уз освежење у оближњем угоститељском објекту.

Испраћена из Горњег Кусца изразима најдубље благодарности и позивом да им што пре поново дође у госте, спортска експедиција РТС упутила се ка манастиру Светог архангела Гаврила, у народу познатијем као Драганац. Дотична богомоља из касног Средњег века, иначе задужбина српског кнеза Лазара, представља једини преостали православни манастир у читавом Косовском поморављу, пошто је манастир Бинач из деветог века похаран и срушен до темеља 1999. од стране терористичке тзв. ОВК.

По обиласку храма и поклоњења моштима св. вмуч. Јакова Персијанца које се у њему чувају, игуман отац Иларион и монашко братство задржали су путнике - намернике на ручку и одмору у изузетно пријатном амбијенту планинских шума усред којих се Драганац налази.

Праћена благословом светиња које је походила и братства манастира Драганац, поспана екипа РТС стигла је у Београд у суботу у раним јутарњим часовима. Физички прилично исцрпљена, али духовно много снажнија и пуна предивних утисака које њени чланови носе из српског Јерусалима.

КМФ БЕНФИКА - РТС 2:2 (1:1)

Горње Кусце, 22. април - ИГРАЛИШТЕ: ОШ „Петар Петровић Његош". ГЛЕДАЛАЦА: 100. СУДИЈЕ: Горан и Иван Денић (Горње Кусце). СТРЕЛЦИ: 1:0 М. Денић, 1:1 Б. Букумировић, 2:1 М. Денић, 2:2 Б. Букумировић.

КМФ БЕНФИКА: Радован Димић, Јован Марчић, Зоран Денић, Милош Денић, Радован Макић, Миодраг Алексић, Горан Васић, Горан Пауновић, Милан Арсић, Властимир Стојановић, Марко Тодоровић.

РТС: Милан Рашета, Душко Радић, Немања Аџемовић, Небојша Терзић, Срђан Живић, Бранислав Букумировић, Горан Гајић, Владимир Милетић, Павле Милић.

ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: М. Денић (КМФ Бенфика).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво