Коментаторска клетва, ниво бесконачно

Само пет бодова – бар седмо место – је данас довољно Луису Хамилтону да по пети пут постане светски шампион и јасно је да ће бити потребно да се догоди чудо па да спречи такав исход на месту где је и прошле сезоне Британац обезбедио титулу. Додуше, и на претходној трци је било потребно да се догоди нешто невероватно да би се одложило славље Мерцедесовог аса па смо то и добили у виду прве Кимијеве победе после више од 1400 дана, али овог пута, лествица је постављена исувише високо.

Тачно је да је са треће стартне позиције, суровим Максом испред и гладним Себом иза себе, те дугачким правцем и моћном заветрином до првог кочења Луис готово идеално постављен да нам пружи драму већ у првом кругу - у оптицају је све од преузимања прве позиције до одустајања услед контакта. Истина је и да би, када би радили сто симулација поретка на крају првог круга, за разлику од неких других стаза и другачијих стартних поредака, варијабилност могућих исхода била много већа него што се то икоме у Мерцедесу допада. Уз респект који је Хамилтон указао младом Холанђанину приликом напада у последњим круговима Остина (који показује да Верстапенова тактика застрашивања даје резултате), Фетелову новооткривену неспретност приликом претицања те најбољу особину Данијела Рикарда - да од свих који пред кривину касно коче он то чини последњи - делује да су шансе за карамбол на крају стартно циљног правца повелике. Ко ће у таквом сценарију извући дебљи крај је наравно немогуће предвидети али чак и ако то буде Луис неће бити важно из једног једноставног разлога: да би се борба за титулу орочила до Бразила није довољно да актуелни шампион остане без жељених пет бодова, неопходно је пре свега да Фетел данас тријумфује. Е то је та високо постављена лествица.

То што је први ред окупирао Ред Бул на стази која због велике надморске висине „гуши" моторе и фаворизује аеродинамику је први проблем. Други је што је Хамилтон једну стартну позицију испред Немца. Потенцијал за катастрофални контакт у кривини број један твори проблем број три. Међутим све је то неважно: форма у којој је Себ и очигледни губитак самопоуздања услед самоуништења која је почело на Монци и још увек не престаје је оно што ће најпре данас Хамилтону донети титулу. Па када је већ тако, биће занимљивије усредсредити се на неке друге наративне токове који нас чекају на аутодрому „Браћа Родригез".

Рецимо, то што му је у последњим секундама Рикардо украо прво стартно место Макс би можда и могао да опрости, али што му је тиме у исто време Аустралијанац онемогућио да у историју уђе као најмлађи освајач „пол" позиције ће Верстапена да боли читавог живота. С' обзиром да Данијел следећу прилику да тријумфује највероватније неће добити пре 2021. године (да ли заиста ико верује да ће се Рено борити за победе у наредне две године?) - ако је и тада буде - данашњи дуел клупских колега би лако могао да се претвори у репризу немилих сцена које смо пролетос гледали у Азербејџану. Наравно, под условом да Рикарда престане да бије малер услед којег је са укупно седам одустајања у тој неславној категорији први у овој сезони.

Мало ниже у поретку биће интересантно видети шта може љубимац домаћих навијача који помало разочаравајуће креће са тек тринаесте позиције. Старији од трагичне браће Родригез, Педро, је са шестим местом 1970. и даље најбоље пласирани Мексиканац на домаћој трци и Чеко ће вероватно морати још мало да сачека како би га скинуо са тог трона. Хук којег се не би постиделе ни неке чувене фудбалске трибине у Европи, а који чујемо сваки пут када розе аутомобил са бројем 11 пролази кроз бивши Форо Сол, већ спада у нешто најлепше што се током сезоне Формуле 1 може доживети па не могу а да се не запитам како ли би тек звучао када би Перез направио мало бољи резултат него што је то прошлогодишње седмо место?

Још ниже, биће интересантно испратити Грожана који је на само два казнена поена од дисквалификације на наредној трци. Уз изузетно конкурентну средину поретка и полазак са тек 16. позиције, Француз ће бити на огромном искушењу да заузда свој темперамент и избегне казну коју је већ једном одслужио због ужасног старта у Белгији 2012. године.

Није неважна ни борба за конструкторску титулу у којој Мерцедес бежи Ферарију двадесет бодова. За разлику од Хамилтонове предности, ова делује лакше достижна али Ферари током петка и суботе није деловао баш сјајно па би за Аривабенеа било довољно и да та разлика макар много не порасте пред последње две трке.

Коначно, уз 2 десетинке разлике између три најбоља тима, променљиве временске услове и брзине које достижу 350 километара на сат, чак и без злогласне Пералтаде у свој њеној моћи, стаза на 2200 метара надморске висине има потенцијал да нам приреди добро тркање. То ће морати да нам буде довољна утеха у дану када ће борба за титулу бити окончана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво