Непобедива снукер машина

Прве недеље септембра званично је отворена нова снукер сезона турниром у Бечу, али за оне најбоље, прави изазови су почели су одласком у Кину. Од тог тренутка одиграно је шест рангирних такмичења, он је учествовао на пет, на три је освојио титулу, док је на једном изгубио у финалу.

У последњих 12 месеци освојио је седам трофеја, међу њима и два од три највећа – Светско првенство у Шефилду и Мастерс.

Један је од само 14 играча у историји ове игре који су комплетирали троструку круну (Светско првенство, Мастерс и Отворено првенство Велике Британије), а на треба напомињати да је убедљиво први на светској ранг листи.

"Не могу да дочекам Ју-Кеј чемпионшип. Пун сам самопоуздања после неколико турнира. То је нешто на шта циљам од освајања светске титуле. Волео бих да се нађем у прилици да освојим сва три пехара у низу."

Његово име је Џад Трамп.

Момак рођен пре тачно 30 година у предграђу Бристола крупним корацима гази ка историји снукера и нови је направио у недељу у Белфасту – победом над легендарним Ронијем О'Саливеном.

Трамп је одбранио титулу на Првенству Северне Ирске и у репризи финала савладао "ракету", резултатом 9:7 у фрејмовима.

Пошто је лагано елиминисао Џејмса Кејхила, Жанга Анду, Си Ђиахуија, Јана Бингтаоа и Антонија Хамилтона, дошао је ред на још један блокбастер. У полуфиналу га је чекао Џон Хигинс из Шкотске, у репризи недавног финала из Крусибл театра.

Без обзира што га је стигао умор од играња три узастопне недеље (један турни у Кини и два на Острву), путовања из Јушана прво за Ковентри, а потом и за Белфаст, изнурујућег финала које је изгубио од Нила Робертсона (на црној кугли у последњем фрејму), сакупио је снагу и одиграо најбоље када је било најпотребније.

Против Хигинса се мучио са контролисањем беле кугле, јасно је било да му није дан, али је фантастичним потезом који су многи стручњаци назвали "најбољим ударцем свих времена" (погледајте испод) трасирао пут до финала.

"Почео сам да играм боље када сам погодио ту црну. Претходно сам промашивао јефтине кугле", казао је Енглез.

Оно што је било очигледно јесте да је одмах по завршетку тог сусрета отишао на тренинг сто и вежбао дефанзивне ударце. Када је изашао на мегдан петоструком светском шампиону, користио је и најмању прилику која му се указивала.

Сејфти ударци били су му фантастични, у прва три фрејма му је успешност дефанзивне игре била 100% и дошао је до предности од 2:0. Колико год би други играчи устукнили када Рони крене у "лов", Џад је урадио потпуно супротно.

Сваки пут када би противник пришао на фрејм заостатка, одиграо би изузетан брејк и у два наврата је могао до максималних 147. Једном га је спречио "кик" (неправилан одскок кугли често узрокован тиме што нису потпуно чисте), а други пут није успео да потпуно исконтролише ударце.

"Била је невероватна атмосфера у арени. Оба пута када сам играо против њега овде је било невероватно. Хала је направљена за снукер, а ја сам успео да сачувам најбоље ударце за финале. Нисам се осећао сјајно у мечевима који су претходили. Завршница полуфинала против Џона Хигинса инспирисала ме је и дала ми самопоуздање да изађем и против Ронија одиграм најбоље што умем", рекао је двоструки узастопни првак.

У финишу је одбио још један налет 14 година старијег сународника и изједначио на 11-11 у победама. Не може се много људи похвалити да нема негативан међусобни скор са О'Саливеном, једним од најбољих снукераша свих времена.

"Мислим да због навијача извлачимо најбоље један из другога. Имали смо неколико невероватних окршаја у последње време. Увек је неизвесно. Када играм против О'Саливена, увек сам на највишем нивоу. Морате тако играти против Ронија – ако пропустите шансу, он ће вас прегазити."

Трамп је тако наставио фантастичну сезону и сва је прилика да се неће ускоро зауставити. Следећи турнир је управо Барбикан центру у Јорку, од 26. новембра до 8. децембра.

"Што се Џада тиче, не постоји нико ко може да се такмичи са њим. Погледајте Динга (Ђунхуија), он не ради много тога, никога нема да му се супротстави. Једино кога имате смо Хигинс, Селби и ја. Само ми успевамо да се задржимо у врху", рекао је О'Саливен који ће у неком тренутку доћи до 37. рангирне титуле и осамити се на челу листе најуспешнијих снукераша испред Стивена Хендрија.

Ако овако настави, Џад Трамп неће бити далеко да их обојицу надмаши...

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво