Фудбал против Доналда Трампа

Више од 100 играча америчког фудбала на коленима одслушало химну САД, протестујући због контроверзних порука председника Доналда Трампа, који је од НФЛ лиге затражио да отера спортисте који на тај начин изражавају политичке ставове. Сукоб са спортистима део Трампове стратегије у тренутку када му је подршка на рекордно ниских 37 одсто. Подршка Трампу у Даласу.

Председниковање Доналда Трампа избацило је, претходних месеци, на светлост дана сву дубину подела у америчком друштву, али ни једном са толико жучи и гнева, како је дочекан председников покушај да дисциплинује професионалне спортисте, пре свих кошаркаше и играче америчког фудбала.

У одвојеним порукама, Трамп је "поцепао" позивницу за Белу кућу једном од најбољих играча НБА Стивену Карију, док је власнике тимова НФЛ лиге позвао да отерају играче који протестују клечећи током интонирања химне.

Трамп није морао дуго да чека на одговор, комесар НФЛ лиге га је оптужио да непромишљеним порукама изазива поделе, Каријеву Голден Стејт Вориорси постаће први шампиони који се неће појавити на пријему у Белој кући, а велики Леброн Џејмс председника САД назвао је "битангом".

Коментаре председника САД оштро осудио и његов пријатељ и политички истомишљеник, власник Њу Ингланд Патриотса Роберт Крафт.

"Дубоко сам разочаран тоном председникових коментара... Спорт је наајзначајнији фактор јединства и нажалост земљу ништа више не дели од политике", навео је Крафт.

"Наши играчи су паметни, промишљени и јако воде рачуна о заједници. Подржавам њихово право да на миран начин покрену друштвене промене", навео је власник Патриотса.

Крафтова порука уследила је свега неколико сати пошто је цео тим Питсбург Стилерса, у знак протеста, остао у тунелу током интонирања химне на чикашком Солџерс филду.

"Нећемо дозволити да речи које изазивају поделе утичу на наше циљеве. Ово не радимо јер не поштујемо химну, већ како би се измакли од ове ситуације. Момци не би требали да буду стављани пред овакве изборе", рекао је тренер Питсбурга Мајк Томлин.

Американци су са великом пажњом пратили утакмице и због чињенице да је Трамп позвао становнике те земље да бојкотују утакмице НФЛ лиге. Велики недељни дерби између Њујорк Џајантса и Филаделфија Иглса у "граду братске љубави" играо се пред крцатим трибинама Линколн Фајнаншел филда, што је посматраче навело на закључак да је Трамп, можда, испалио стрелицу у погрешном правцу.

"Трамп је желео реакцију и то је добио. Жалосно је да имамо председника који дели грађане на ривалске таборе", рекао је телевизијској мрежи Ен-Би-Си некадашњи шеф републиканаца Мајкл Стил.

Политички аналитичари, попут једног од стратега изборних наступа републиканаца Џон Фири, сматра да Трамп, нападима на спортисте, суштински мами истомишљенике пред изборе за место у Сенату у Алабами.

Трампов пулен у овој трци је Лутер Стрејнџ, који се за место у Сенату бори против Роја Мура, на чијој су се страни окупили дојучерашњи кључни званичници Беле куће, попут Стива Бенона и Бена Карсона.

"Фасцинантно је како демократе упадају у Трампову замку и без задршке подржавају људе који протестују. Нисам сигуран колико је таква политика мудра", сматра Фири.

Стратег демократа Родел Мулино, такође, мисли да Трамп није претерано размишљао о застави и химни када је одапео стреле у правцу Стефа Карија и Колина Каперника, наводећи да је председник желео да "разбуди базу и дискусију скрене са лоших резултата администрације".

Колин Каперник је у августу прошле године клекнуо током интонирања химне, протестујући на тај начин против социјалних проблема, укључујући и серију контроверзних полицијских акција, у којима су убијани црнци.

Трампове поруке добиле су подршку у Даласу, где су навијачи гласно негодовали пошто су тројица играча домаћих Колтса на коленима одслушали химну. Исторемено, група навијача гостујућих Кливленд Браунса носила је поруке подршке Доналду Трампу.

Гласна негодовања и узвици "Устаните, устаните", чули су се и на Џилет стадиону, где су играли Њу Ингланд Патриотси и Хјустон Тексанси.

у прошлости, протести спортиста због политичких питања у Америци, махом су завршавали казнама, па су Томи Смит и Џон Карлос избачени са Олимпијских игара у Мексико ситију пошто су на победничком постољу подигли песнице у ваздух у знак подршке "Црним паантерим", док је кошаркаш Махмуд Абдул Рауф каажњен јер није желео да стоји током интонирања химне пред утакмицу НБА лиге. Рауф је, претходно, америчку заставу назвао симболом расизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво