Put u budućnost - ponedeljkom u 23.15, RTS 1

Dokumentarni narativ "Put u budućnost", u svojoj prvoj sezoni, vodi nas na putovanje kroz istoriju likovne umetnosti na našim prostorima od 1950-tih do početka 1970-tih godina.

U pitanju je autorski rad, sa akcentom na ličim iskustvima i utiscima Borisa Miljkovića. "Put u budućnost" ne treba posmatrati kao ekstenziju obrazovnog sistema, video udžbenik, dokument, pa ni monument. Treba ga gledati kao novu stvarnost, koju autor, uz malu pomoć svojih prijatelja i ljudi kompetentnih za određene oblasti, stvara, pre svega, sa željom da generacije koje dolaze ne žive u uverenju da su rijaliti programi jedina moguća televizijska stvarnost, već da se upoznaju sa raznovrsnošću i bogatstvom kojima su obilovale vizuelne umetnosti na našim prostorima u drugoj polovini HH veka... To može da bude jedan od mogućih načina da se onima koji dolaze osvetli mogući put u buduđnost.

Centralna tema narativa nastupa sa pozicije da je i HH veku svaki značajan umetnički akt - akt pobune. Između opservacije likovnih vrednosti serija nastoji da otkrije uzroke i ishodišta takve pobune kod nas.

Koristeći se neobičnom dramaturgijom, serija istražuje uzroke, posledice, povode, dešavanja, motive, inspiracije, umetničke pravce, likovne umetnike i njihova dela.

Na uzbudljiv "Put u budućnost" vodi nas četvoro prezentera - doktor No, svedok, savremenik i tumač dešavanja o kojima se govori; istoričar umetnosti koji nas upotnaje sa najznačajnijim umetnicima, razdobljima, dešavanjima, događajima, umetničkim izrazima i poetikama; g-đica Trivija koja zna svašta o svemu, te poznavalac prilika, pronicljivi erudita i globtroter, koji temama daje širi istorijsko-politički kontekst.

Pomenutim progatognistima, u sklapanju slike, pomažu vrsni poznavaoci istorije, medija, mode, popularne muzike, pozorišta, filma - Mrđan Bajić, Slobodan Šijan, dr Radina Vučetić, dr Ana Martinoli, Darinka Mihajlović, Žikica Simić, Miloš Krečković, dr Aleksandar S. Janković, Ivana Simeonović Ćelić.

Osim Beograda, u koji je veći deo serije smešten, putujemo u Zadar, Pariz, Veneciju, Valjevo, London, Njujork, Seul, Deliblatsku peščaru, razgovaramo i sa učesnicima i svedocima - Petrom Omčikusom, Vladom Veličkovićem, Dušanom Otaševićem, dr Milicom Živadinović, Svetlanom Mitić,...

Od 13 epizoda prve sezone, postoje tri bonus epizode koje iskaču iz istorijskog toga - jedna o Muzeju savremene umetnosti u Beograd, druga o izlagaštvu i treća o televiziji. U planu je snimanje i druge sezone koja će se za teme imati dešavanja u likovnim umestnostima od početka 1970. do 2000. godine.

"Put u budućnost" realizovala je mlada i darovita ekipa producenata, montažera, snimatelja, realizatora, dizajnera, art direktora, dramaturga, a narativ je sniman modernom tehnologijom.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-obrazovnog programa: Nebojša Bradić
Autor/Poznavalac prilika: Boris Miljković
Doktor No: Tanasije Uzunović
Istoričar umetnosti: Oliver Tomić
G-đica Trivija: Milica Sužnjević

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 08. nov 2017, 04:41)
goran [neregistrovani]

Odlicno

Cestitke. Vrhunski uradjeno. Hvala.