Promovisan album "Kukovo leto“ benda Dža ili bu

Novi album benda "Dža ili bu" pod nazivom "Kukovo leto" u izdanju PGP RTS-a predstavljen je u Galeriji Božidarac pred brojnim poštovaocima vračarskog rok benda koji već decenijama ispisuje stalno nove stranice rok istorije na ovim prostorima. Ujedno je i najavljeno otvaranje Festivala "Vračar roks" koji počinje u petak 11. oktobra upravo koncertom "Dža ili bu" u Božidarcu.

Okupljenim novinarima obratili su se odgovorni urednik PGP RTS-a Dragoljub Ilić, pevač benda Nebojša Simeunović- Sabljar, gitarista benda Igor Panić i organizator Vračar Roks festivala Duško Milojević.

- PGP RTS je zadovoljan saradnjom sa bendom koji ima dugu tradiciju u i koji neguje poseban zvuk na ovim prostorima - istakao je Dragoljub Ilić i pohvalio ažurnost benda na video produkciji pesama sa ovog izdanja.

Frontmen benda Nebojša Simenuović je napomenuo da je Dža ili Bu od novembra do sada imao preko 60 koncerata, što ga svrstava u jedan od najaktivnijih bendova u regionu i napomenuo da je u bendu došlo do izvesnih promena u sastavu. Novi član benda je gitarista Vladan Vasiljević, tako da sada bend ima dve gitare. Vuk Pavlović je novi basista ovog sastava.

"Dža ili bu" osnovan je 1987. na Vračaru u Beogradu. Svi članovi prve postave benda potiču iz iste ulice. S obzirom da se počinjalo od nule, a niko od članova benda nije znao mnogo, odlučeno je da se bend krsti po jednoj staroj srpskoj izreci koja se upotrebljava kada nešto veliko treba da se uradi, a ne znaš da li ćeš uspeti ili propasti.

Posle dosta kombinacija postava se ustalila na trojci: Sabljar, Dule i Kid koja je funkcionisala do dolaska prvog pevača Stojana Radičevića - Loleta. U ovo vreme bend je snimao demo snimke i svirao koncerte po gimnazijama što je u to vreme bila česta pojava. Beograd je u to vreme bio grad u kome se slušao pank, hard kor, metal. Posle 1989. godine Sabljar prelazi na vokal, dok gitaru godinama svira Aleksandar Mitanovski Mita...

Godine 1990. ustalila se konačna postava benda sa kojom je do 1996. bend snimio tri albuma. U narednim godinama menja se postava, ali nastavlja se i stvaralaštvo benda koji snima četvrti studijski album "Kao da ničeg nije ni bilo" i "Live Bunker", živi album snimljen 1999.

 

Album "Kao da ničeg nije ni bilo" na kojima su se našle i pesme "Aljaska" i "Olovni Vojnik" izlazi u najgorem momentu, pred početak NATO bombardovanja. Zbog toga ovaj moglo bi se reći najzreliji i najbolji album prolazi relativno nezapaženo. Zbog svega što se događalo u zemlji, bend privremeno prestaje sa radom 1999 godine. Ponovo se okuplja 2003. godine, ali u novoj postavi, pojačan još jednom gitarom i klavijaturama. Odsviravši sjajan koncert na Egzit festivalu u Novom Sadu, "Dža ili bu" ulazi u studio i kreće sa radom na novom albumu. Da bi prekratili pauzu u diskografiji, "Dža ili bu" 2005. izdaje za PGP-RTS kompilaciju "Retrovizor", na kojoj se nalaze dve nove pesme, među kojima pesma "Opasne igre" postiže velike uspehe.

Godine 2007. izlazi album "Ultramuk", a u međuvremenu bend je odsvirao stotinak koncerata i nastupao na svim važnijim festivalima u regionu.

Snimanje novog albuma "Kukovo leto" počinje 2011. pod producentskom palicom Teodora Janija (legendarnog producenta EKV-a). Prvi singl sa ovog albuma "VIP" je već bio na prvom mestu na top listama radio stanica. Od leta 2012. u bend dolazi Vladan Vasiljević - Vaske kao drugi gitarista,a za sezonu jesen -zima 2012/ 2013. Bend je najavio veliku turneju u preko 20 gradova širom regiona na kojoj će publika moći da po prvi put čuje neke od novih pesama, a i novu energiju benda sa dve gitare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи