Ciklus koncerata Radio Beograda 2 i Baštine u Galeriji RTS-a

Gudači u galeriji: Veliki orkestar škole za talente u Ćupriji

Ciklus Gudači u galeriji Radio Beograda 2 nastavlja se 27. marta u 19 časova koncertom pod nazivom Proleće gudača na kome će nastupiti Veliki orkestar Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Гудачи у галерији: Велики оркестар школе за таленте у Ћуприји Гудачи у галерији: Велики оркестар школе за таленте у Ћуприји

Izbor dela koja će biti izvedena na koncertu svedoči o sveobuhvatnosti nastavnog programa koji se u Školi za muzikče talente savladava, ali je istovremeno u njega pretočena i atmosfera proleća koje je sinonim života, mladosti, poleta i nove (mladalačke) energije koju nose članovi ovog orkestra. Ona je oličena u lepršavoj motoričnosti brzih stavova Končerta grosa op.6 br.2 Arkanđela Korelija (1653-1713), kao i u razigranosti Srspkog kola Aleksandra Vujića (1945-2017) i  igračkim ritmovima našeg podneblja u pojedinim delovima kompozicije Podibarski žal Svetislava Božića (1954). Valcer iz Serenade op. 48 Petra Iljiča Čajkovskog (1840-1893), jednog od najpopularnijih dela za gudački orkestar romantičarske literature i Valcer br. 2, koji je proslavio Svitu za revijalni orkestar Dmitrija Šostakoviča (1906-1975) upotpunjuju program orkestra koji čine neki od najtalentovanijih mladih muzičara u našoj zemlji. Četvoro njih će na početku koncerta izvesti i zavšrni stav iz Gudačkog kvarteta br.1 op. 12  nemačkog ranoromantičara Feliksa Mendelsona (1809-1847).

Škola za muzičke talente u Ćupriji  jedinstvena je u našoj zemlji i ima status ustanove od posebnog nacionalnog značaja. Njen nastavni plan i program ima za  cilj da svoje učenike - vrhunski nadarenu decu uzrasta od 6 do 18 godina, uz pomoć posvećenih pedagoga koji u njoj rade, obrazuje u profesionalne muzičare. U toku desetogodišnjeg školovanja, članovi ove "velike muzičke porodice" žive u uslovima internatskog smeštaja i savladavaju program muzičke i opšteobrazovne nastave. U svetu postoje još samo dve slične škole: Centralna muzička škola u Moskvi i škola  Jehudi Menjuhin u Londonu.

Škola je gudačkog smera i u njoj se uče violina, viola, violončelo i kontrabas. Radi se prema jedinstvenom planu i programu, koji se oblikuje u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno je pohađa 80 učenika iz raznih gradova Srbije, a od prošle godine i jedan iz Hrvatske. Cilj Škole je da postane regionlani centar za obrazovanje muzičkih talenata, što je i bila i ideja njenih tvoraca 1973. godine - profesora Lazara Marjanovića i Jovana Rakića.

Do sada je Škola iznedrila preko 200 mladih muzičara, koji su svoje usavršavanje nastavili na fakultetima u zemlji i inostranstvu. Mnogi od njih su osvojili nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a dugačak je i spisak nekadašnjih đaka koji su danas članovi najboljih svetskih orkestara ili ugledni solisti.

Među njima su violinisti Gordan Nikolić i Roman Simović,  koncertmajstori Londonskog simfonijskog orkestra, Maja Jovanović koja svira prvu violinu u Berlinskoj filharmoniji, kontrabasisti Dragan Lončina i Ivana Kitanović, članovi Bečke filharmonije, kao i Miroslav Pavlović, koncertmajstor Beogradske filharmonije, Katarina Aleksić koncertmajstor Simfonijskog orkestra RTS, a jedno vreme znanje u Ćupriji je sticao i violinista Nemanja Radulović. Osim svoje obrazovno vaspitne uloge, Škola za muzičke talente u Ćurpiji ima veoma bogatu koncertnu delatnost, širom naše zemlje i u inostranstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво