Održava se od 17.11. do 26.11.2014.

"Volite li paleolitski OP-ART"

Izložba radova prof. dr Jablana Slavika koju RTS izvodi u saradnji sa Univerzitetom Metropolitan predstaviće kompjuterske grafike većeg i manjeg formata nastale u periodu od 2005. do danas. Ove grafike pripadaju novom pravcu umetnosti - matematičkoj umetnosti

Polazeći od postavke do matematičke strukture (fraktali, čvorovi i linkovi, grupe simetrija ornamenata, teselacije, poliedri...) predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije za umetnike od doba paleolita, autor je realizovao seriju kompjuterskih grafika i transparentnih skulptura. Pored toga, koristeći matematička znanja o teselacijama, antisimetriji, teoriji labirinata, višedimenzionim poliedrima, i sl. Autor je kreirao seriju mobilnih interaktivnih struktura (transparentnu hiperkocku, modularni labirint...) koje posetioci mogu sami da modifikuju.

Autor, prof. dr Jablan Slavik, dr nauka i redovni profesor matematike pripada veoma malom broju autora koji se ovom temom bave kroz umetničko izražavanje i na svetskom nivou je poznat i priznat kao najveći znalac opisanog polja u jugoistočnoj Evropi. Ova izložba predstavlja sumu njegovog trodecenijskog rada na datom polju i njegovo umetničko viđenje geneze.

Izložba će biti praćena svakodnevnim događanjima:

U utorak, 18.11. u 19č održaće se dva predavanja autora na temu "Vizuelna matematika" i dr Ljiljane Radović (Mašinski fakultet Niš) na temu "Vizuelna matematika u obrazovanju" u kome će se osvrnuti na istoimeni jednosemestralni kurs koji se održava na Metropolitan univerzitetu, kao i EU-Tempus projekat sa ovom temom koji je ostvaren u poslednje tri godine u saradnji sa Akademijom za primenjene umetnosti (Beč), Univerzitetom Seint Lukas (Brisel), Univerzitetom u Egeru (Mađarska) i Univerzitetom u Juvaskuli (Finska).

U sredu, 19.11. u 19č održaće se radionica sa izradom transparentnih modela, a za četvrtak, 20.11. u 19č čak dva predavanja: predavanje docent dr Mirjane Devetaković (Arhitektonski fakultet, Beograd) na temu arhitekture i vizuelne matematike i dr Sunčice Zdravković na temu vizuelnih iluzija.

U petak 21.11. u 19č održaće se prikazivanje serije kratkih MathArt filmova u ukupnom trajanju od 30-40 minuta.

U subotu 22.11. u 19č održaće se predavanje Slavik Jablana (Visoka ICT i Metropolitan univerzitet): Simetrija i lepota čvorova.

U nedelju 23.11. u 19č održaće se predavanje Ane Zeković (Tehnološki fakultet, Beograd): Ogledalske krive.

U ponedeljak 24.11. u 19č održaće se predavanje Ljiljane Radović (Mašinski fakultet, Niš): Ornamentika srpskih srednjovekovnih fresaka.

U utorak 25.11. u 19č održaće se radionica "Ogledalske krive" i "Prepoznavanje ornamenata".

U sredu 26.11. u 19č. održaće se predavanje Jadranke Hofman-Jablan: Simetrija muzičkog dela.

Izložba će trajati do 26. novembra 2014. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar