Simfonijski orkestar RTS, Veče ruske muzike

U 80. sezoni Simfonijskog orkestra RTS, na šestom koncertu iz ciklusa GLORIOZO, 24. februara 2018. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u 20 časova, Simfonijski orkestar RTS će nastupiti pod upravom Bojana Suđića, a veče je posvećeno delima ruskih kompozitora – Čajkovskog i Šostakoviča. Kao solista u violinskom koncertu Čajkovskog nastupiće mlada Milica Zulus.

Poseban afinitet koji naši muzičari imaju prema delima slovenske tradicije ogleda se i u konceptu ovog programa. Sučeljavaju se dve, hronološki gledano, udaljene partiture: Koncert za violinu i orkestar u De-duru, op. 35 Petra Čajkovskog iz 1878. godine i Deseta simfonija u e-molu, op. 93 Dmitrija Šostakoviča iz 1953. godine. Jedan od najpopularnijih, najlepših i najvirtuoznijih koncerata u violinskoj literaturi i duboko lična, monumentalna, dramatična simfonija Šostakoviča, napisana posle Staljinove smrti, u kojoj su ispovedne stranice o ljubavi isprepletane sa grotesknom slikom stvarnosti, simfonija za koju je David Ojstrah smatrao da je „njena snaga u ogromnoj dramatizmu, zaoštrenoj konfliktnosti, privlačnoj lepoti i istinitosti motiva".

Simfonijski orkestar RTS u sezoni 2017/18. godine obeležava osam decenija postojanja i kontinuiranog rada. Sa Horom RTS on predstavlja stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom i 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom RTS.

Mlada violinstkinja Milica Zulus (1999, Beč), dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima, među kojima su šest prvih nagrada na takmičenju Prima la Musica u Austriji, prve nagrade na međunarodnom tamičenju Alfredo e Vanda Marcosig u Goriciji/Italija, a 2013. i 2016. je pobedila na takmičenju Musica Juventutis u Beču. Nastupala je u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, takođe redovno nastupa u bečkom Konzerthaus-u. Svirala je koncerte širom Evrope.

broj komentara 0 pošalji komentar