Dva goluba vezanih krila u neuspelom letu, simbol prekinutog detinjstva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda 13. septembra otkrili su spomen-obeležje stradaloj deci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i položili vence.

                                        "U sumrak sve je zastalo

                                        ni vetrovi se ne miču

                                        zlo nožem krvlju škropljenim

                                        i priču o smrti govori

                                        na odru dete zaspalo

                                        i neke žene nariču

                                        nad krilom majke sklopljenim

                                        da mrtvo čedo odmori"

stihovi su poeme Sumrak pesnika Gorana Vračara, koju je posvetio stradaloj deci. 

Sinonim za svu ubijenu decu Srpskog Sarajeva su Milica Lalević i Nataša Učur koje je mučka ruka snajperiste 11. marta 1995. zauvek prekinula u igri lastiša.

„U tom trenutku videli smo da je sve bespomoćno, da ne možemo ništa učiniti. Marko Vuković i ja smo se pogledali, pokušali da kažemo jedan drugom nešto...meni je stao glas, zanemeo sam...Marku Vukoviću su počele suze jedna za drugom da lete, prišli smo jedan drugom i rekli smo: Pa zar je moguće da postoje ljudske spodobe da ova dva deteta, koja su tek ušla u život, gađaju snajperom!?", kaže Slavko Ždrale.

Šestoro ubijene dece bili su učenici Osnovne škole Sveti Sava, najmlađi upisan u prvi razred, najstariji nije uspeo podići svedočanstvo u završenoj osnovnoj školi. Među najmlađim stradalim je Milun Tešanović od 18 meseci koji je ubijen sa svojim roditeljima.

„Hvala onima koji su došli na tu ideju, da se ne zaboravi. Šta je bilo, bilo je, ali opet kad ima neko sećanje, neko obeležje, drugačije se odnosi", kaže Rada Cvijetić.

Sećanje na najmlađe stradale, zadatak je i trajna obaveza svih nas, jasna je poruka iz škole Sveti Sava, odakle je i potekla inicijativa za pomen obeležje.

„Za 120 stradale dece Srpskog Sarajeva. Taj spisak nije konačan, i u saradnji sa centrom za istraživanje raznih zločina ćemo raditi na dokumentovanju svih podataka o stradaloj deci, jer su se, nažalost, raseljene porodice iz Srpskog Sarajeva rasule po belom svetu. Još uvek nemamo sve informacije i tačan broj stradale dece", kaže Danijela Mrda, direktor OŠ Sveti Sava Istočno Novo Sarajevo.

"465 je najmanje dece ubijeno u nedavnom otadžbinsko-odbrambenom ratu. Ako je neko bio spreman da ubije dete, a pogotovo iz snajpera, kao što se ovde najčešće dešavalo, neka je proklet ceo život", kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila.

Za one koji su ubijali decu nema oprosta, poručio je predsednik Srpske istakavši da su srpske žrtve u minulom ratu, uključujući i decu, minimizirana, ali i da za njih nema pravde. Ocenivši katastrofalnim rad suda i tužilaštva, Dodik je istakao kako se ne može prihvatiti takvo pravosuđe, i kako će učiniti sve da pravda stigne zločince.

„Nema oprosta za one koji su ubijali decu. Potrudiću se ubuduće da institucije Republike Srpske, dok kog postoje progone zločince nad našom zemljom. Ne mogu oprostiti, niti hoću. Isto se odričem bilo koga u srpskom narodu koji ikad ubije dete, bez obzira čije je i bez obzira na motive", rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Spomen obeležje, dva goluba vezanih krila u neuspelom letu, delo je akademskog umetnika Borka, po idejnom rešenju Gorana Vračara, koji je u slavu ubijene dece, napisao poemu Sumrak, spomenik koje će ostati kao trajno sećanje na svu decu Srpske ubijene u proteklom ratu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво