Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Protekla nedelja obilovala je važnim događajima vezanim za Srbe u regionu – izbor novog predsednika Skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Konferencija Srba iz regiona u Novom Sadu, 40. Književni skup u Belobreški, u Rumuniji...

Jedna od glavnih vesti iz protekle nedelje svakako je izbor novog predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije. U izjavi za našu emisiju novoizabrani predsednik Miodrag Linta govori o daljim pravcima delovanja Odbora, kao i važnosti predstojećih sveopštih izbora u susednoj BiH što je bila i glavna tema poslednje sednice tog skupštinskog tela.

Nedelju za nama obeležio je još jedan važan događaj - Konferencija Srba iz regiona u Novom Sadu, na kojoj je osnovna tema bila položaj Srba u Crnoj Gori. O tom događaju izveštaj su za našu emisiju pripremile kolege iz Radio televizije Vojvodine.

Važan događaj protekle nedelje bio je i u susednoj Rumuniji, tačnije u mestu Belobreška, pokraj Dunava, gde je održan jubilarni, 40. po redu, Književni kružok koji je okupio ne samo tamnošnje srpske i rumunske pisce, već književne stvaraoce iz matice Srbije, Srpske ali i iz iz drugih zemalja. O tome kako je protekao skup razgovaramo sa gostima - predsednikom Saveza Srba u Belobreški Goranom Stefanovićem, direktorom Izdavačke delatnosti Saveza Srba Rumunije Goranom Markićem i autorom antologije „Milja 1065".

Od ostalih sadržaja iz emisije izdvojili bismo još dve teme. Jedna je izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije", koje je u Zemaljskom muzeju Sarajeva i Muzeju Grada Ljubljane priredio Etnografski muzej iz Beogradu, o čemu govori autorka izložbe Danijela Filipović. Druga tema odnosi se na Udruženje „Lički san", fejsbuk grupu koja okuplja Ličane širom sveta sa osnovnim ciljem da sačuvaju uspomenu na stari kraj njihove srpske običaje i kulturu ali i da humanitarno deluju.

Repriza emisije u utorak, 22. maja u 13.05.

Urednici emisije Tatjana Adamović i Miroslav Karlica.

Reditelj Ernestina Gligorijević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво