Srbija na vezi: Priča o Vajagićima

Svi znamo za devet Jugovića, ali ne i za devet Vajagića, braću koja su se iz daleke Amerike zaputila na Solunski front. Priča o Vajagićima u "Srbiji na vezi", večeras na RTS Svet u 18.55 (repriza u 02.05).

Pre tačno sto godina, krajem januara 1918. u čuvenom čikaškom Auditorijumu organizovan je skup južnoslovenskih naroda. Na ceremoniji su govorili general Mihajlo Rašić, šef vojne misije u Francuskoj, Milenko Vesnić, poslanik Kraljevine Srbije u Parizu i Frenk Louden, guverner države Ilinois. Bio je to ispraćaj dobrovoljaca u vreme Velikog rata, među kojima se posebno ističu devetorica braće Vajagić, rodom iz Suve međe.

Zanimljivo da je Vajagića dobrovoljaca zapravo bilo 17! Uglavnom su došli iz SAD, međutim, ima i onih koji su kao austrougarski vojnici bili zarobljeni na ruskom frontu, odakle su prešli u dobrovoljačke jedinice srpske vojske. Za zasluge prema kralju i otadžbini Risto i Lazar Vajagić odlikovani su ordenom Karađorđeve zvezde. Istoričar Predrag Vajagić ističe da je ovo jedinstven primer u srpskoj istoriji za porodicu koja potiče sa prostora van teritorije Kraljevine Srbije.

Najjači utisak današnjih Vajagića je odluka njihovih predaka da život ponude za slobodu Srbije, iako su u to vreme živeli u Americi gde su otišli iz Austrougarske monarhije.

Često heroji i njihova dela budu zaboravljeni, ali poštovanje i energija porodica Vajagić neće dozvoliti da se to dogodi. Organizovali su udruženje čiji je predsednik dr Nikola Vajagić i zacrtali ciljeve...

Urednik emisije: Tamara Drezgić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво