21. vek: Hronična nestabilnost međunarodnih odnosa

U Atrijumu Doma vojske u Beogradu promovisana je nova knjiga "Kontinuitet hladnog rata" u izdanju Geopolitike, uglednog istoričara i publiciste, spoljnopolitičkog urednika američkog mesečnika "Chronicles", Srđe Trifkovića.

Sintagmu "hladni rat "obično smo vezivali za period posle Drugog svetskog rata, prezategnutih odnosa Sovjetskog Saveza i Amerike koji je obeležila besomučna trka u naoružavanju. Nova analitička studija profesora doktora Srđe Trifkovića i pogledi na svet koji postaje multipolaran, predstavlja pokušaj da se prodre u suštinu američke velike strategije, koja nastavlja ne samo sa širenjem NATO-a već i sa tretmanom Rusije kao egzistencijalnog neprijatelja i ne samo zbog vojnog suparništva.

"Trenutno politička, akademska, medijska elita Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope, Rusiju takođe ne trpi zato što odbija da prihvati postmoderne koncepte Zapada, odbija da se stidi svoje prošlosti i nasleđa, odbija da se odrekne svoje vere i predaka", kaže dr Trifković.

Analizirajući reflekse globalne politike na balkanski region Trifković ističe kontinuitet širenja NATO-a.

„Crna Gora je ušla u NATO, a da je većina žitelja Crne Gore bila protivna. NATO je očigledno institucija koja ne haje za nekakav demokratski proces. S druge strane, mislim da će sledeća na redu biti Makedonija, gde će izbeći bilo kakva izjašnjavanja građana, ali u Bosni i Hercegovini, s obzirom na protivljenje Republike Srpske, insistiraće da je prosta većina za NATO, drugim rečima Muslimani i Hrvati, i potpuno će prenebregnuti činjenicu da Republika Srpska kao entitet je odlučna u svom protivljenju", ističe Trifković.

Trifković smatra da je položaj Srba u Srpskoj Krajini nepostojeći, jer je njihovo prisustvo na tim prostorima zanemarljivo.

U 2018. godini Trifković smatra da će doći do ulaska Makedonije u NATO ili privođenja kraju procesa njene inkluzije.

"Očekujem da će da se nastavi pritisak na Republiku Srpsku, i pogotovo da se traže poslušni Srbi koji će u zajedničkim institucijama u Sarajevu da vode izdajničku politiku. Na žalost, to se već događa. Što se same Srbije tiče, mislim da će biti pojačani pritisci, da se uklone prepreke za članstvo samozvane Republike Kosovo u Ujedinjenim nacijama. I to će biti predstavljeno kao jedan od elemenata na evropskom putu. Međutim, onog trenutka kada Kosovo dobije svoju stolicu u UN, ako se to desi, tog trenutka počinje primanje u NATO savez", kaže Trifković.

Međunarodni odnosi na početku 21. veka odlikuju se hroničnom nestabilnošću, nepredvidljivošću i opasnošću od nekontrolisanih ekskalacija ističe Trifković u zaključku svoje knjige.

U novoj fazi, hladni rat se nastavlja, a pouke iz knjige Kontinuitet hladnog rata očigledne su za Srbiju i srpske zamlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво