U potrazi za istinom

Najvoljeniji Francuz u Srbiji, humanitarac Arno Gujon, neumoran je u borbi za istinu o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Ovog puta, dokumentarnim filmom o srpskim enklavama na tom području.

Francuz Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo, a odnedavno i državljanin Srbije, nedavno je sa ekipom francuskih profesionalnih dokumentarista završio film o životu Srba u enklavama na Kosovu i Metohiji.

„Želimo kroz ovaj dokumentarac da pokažemo francuskoj publici kako žive obični Srbi u tim enklavama o kojima mi pričamo već 12 godina, od 2004. godine, kada smo osnovali našu humanitarnu organizaciju. Imali smo sreću da upoznamo trojicu profesionalnih francuskih dokumentarista prošlog leta u Francuskoj. Razgovarao sam dugo sa njima o tome šta mi radimo na Kosovu, kakvu situaciju zatičemo svaki put kad idemo na lice mesta, i oni su se zainteresovali za tu temu", kaže Arno Gujon za RTS.

Snimanja su obavljena na više mesta na Kosovu i Metohiji, a u filmu, između ostalih, govore iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, iguman manastira Draganac Ilarion, direktor Kulturnog centra u Gračanici i drugi...

„Dokumentarac je zanimljiv po tome što pušta ljude da govore šta im je na srcu i u umu...Mislim da je to istinsko svedočenje, bez krupnih reči, bez politike...Verujem da će to biti prava slika koju želimo da pokažemo u Francuskoj", kaže Arno.

Navodeći da je snimanje proteklo bez problema i da je zadovoljan sa urađenim. Arno ističe da film donosi ekskluzivnu priču o jednom paradoksu, da u današnjoj Evropi, u 21. veku još postoje enklave i geta gde ljudi žive u strahu i zatvoreni, boreći se u veoma teškim okolnostima da opstanu.

„Gledamo da se taj film prikazuje i u drugim zemljama, radimo i na prevodu na engleski jezik. Nadamo se da će taj film biti dostupan u Srbiji, jer verujem da ni mnogi Srbi ne znaju o toj tematici", zaključuje ovaj neumorni humanitarac.
.
Premijera filma je bila 10. aprila na francuskom tv kanalu KTO, koji se gleda u kablovskoj mreži ili preko satelita, a osim u Francuskoj, na tom istom kanalu, mogu da ga gledaju još u Belgiji, Švajcarskoj, Kanadi, Alžiru i drugim zemljama u kojima se govori francuskim jezikom.

„Ne znamo kada će film biti prikazan u Srbiji, ali RTS nam je potvrdio da će biti emitovan", ističe Arno.

Osim ovog filma, kao i ranije objavljene knjige Svi moji putevi vode ka Srbiji, Arno ne posustaje ni u svojim humanitarnim aktivnostima. Pod pokroviteljstvom njegove humanitarne organizacije u toku su obnove srpskih škola, izgradnje farmi svinja u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, kao i pripreme letovanja na crnogorskom primorju za decu iz enklava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво