Kad slike pričaju priče

Od ekonomiste do slikara naivca, ukratko bi se mogao opisati radni vek Mileta Davidovića. Uspešan je, inovativan i rado prihvaćen, od Njujorka do Tokija. Beograd još osvaja, a velika mu je želja da svoje radove izloži u Galeriji RTS-a.

Uredan, čist, pedantno pospremljen prostor, neuobičajen je za većinu slikarskih ateljelj, a upravo takvo je mesto gde stvara slikar naivac Mile Davidović.

Jednako neuobičajen bio je i njegov put od ekonomiste do priznatog umetnika, a značajna etapa na tom putu dugom 30 godina, dogodila se 1993. godine kada je odlučio da napusti dobro plaćeni posao u državnom preduzeću, ode u Grčku i potpuno se posveti slikarstvu. Oprobao se u gotovo svim tehnikama i pravcima, ali je naiva njegovo trajno opredeljenje. Jedan je od svega desetak slikara u svetu koji su se opredelili za tehniku ulja na staklu.

„Meni je žao što se nisam školovao za slikara, završio sam ekonomiju, radio u firmi dugi niz godina, i jednog dana sam rešio da prekinem i posvetim se samo slikarstvu. Tako je sve krenulo svojim tokom. Slikanje na staklu je mnogo teža tehnika nego na platnu. Ako se pogreši, teško je to ispraviti, tada je najbolje početi ispočetka", kaže Davidović. 

Udovoljavajući umetničkoj radoznalosti u sebi, oprobao se i bojeći više stakala u jednoj slici, pa na ovaj način nastaju čarobne višedimenzionalne slike ravničarskih sela.

„Prema mojim saznanjima naslikao sam jedinu sliku na svetu uljem na 5 stakala. Na svakom staklu je urađen po jedan detalj, tako da se dobije velika dubina slike. Hteo sam neku svoju ideju da iskoristim, i za sada je jedna jedina na svetu", kaže Davidović. 

Njegove slike izlagane su na oko 300 izložbi u preko 50 zemalja Evrope, Kanade i Amerike, i nalaze se u mnogim inostranim galerijama i privatnim kolekcijama. Miljenik je francuske publike.

„Imao sam izložbe širom sveta, od Njujorka do Tokija, ali najviše po Evropi, u Madridu, Parizu, Monaku, Briselu, Amsterdamu, Beču...Poslednja izložba na koju sam veoma ponosan je u Gran Paleu u Parizu, najpoznatijem izložbenom prostoru na svetu, gde na svečano otvaranje dođe oko 15000 ljudi, tako da sam bio jedini predstavnik i Srbije i bivše Jugoslavije", kaže Davidović.

Davidovićeve slike se uglavnom prodaju već na izložbi, a najčešći kupci u Srbiji su predstavnici diplomatskog kora. U Beogradu je veoma retko izlagao. A želi.

„Poslednja izložba u Beogradu je bila u Skupštini Srbije, i tu sam jedini izlagao slike ikada. Velika mi je želja da napravim izložbu u Galeriji RTS-a, pa, videćemo da li će se i ostvariti", iskren je Davidović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво