Читај ми!

Ambasador Rodić ovenčan nagradom "Mina Karadžić"

Na sednici Upravnog odbora održanoj 14. juna 2022. godine, jednoglasno je usvojen predlog da prvi dobitnik nagrade "Mina Karadžić" za očuvanje srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta u rasejanju, ove godine bude Ambasador Republike Srbije u Austriji Nj.E. dr Nebojša Rodić.

Nagrada se sastoji iz plakete sa likom Mine Karadžić, knjigom i simboličnog novčanog dela. Inače, ustanovljena je 2021. godine, na dan rođenja Mine Karadžić, koji se svake godine obeležava 12. jula.

U obrazloženju žirija se navodi da je dr Nebojša Rodić svojim dolaskom u Austriju na mesto ambasadora, dostojno predstavljao srpski narod u Austriji i omogućio da političke, ekonomske i kulturne veze između dva naroda budu još bolje i intenzivnije. Njegovom zaslugom je, između ostalog, osnovano Udruženje Srba u Austriji, otvoren Počasni konzulat Republike Srbije u Gracu, podržana nastava na srpskom jeziku. Učestvovao je na značajnim kulturnim manifestacijama, smotrama folklora, promocijama, izložbama, koje je organizovala mnogobrojna srpska zajednica u Austriji. Zajedno sa Njegovim Preosveštenstvom episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom, otkrio je spomen ploču Mini Karadžić na Vidovdan 2021. godine.

Podsećamo na bogatu radnu i profesionalnu karijeru dr Nebojše Rodića:

Ambasador Nebojša Rodić je rođen 1953. godine. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 1977. godine, smer Međunarodni odnosi i spoljna politika. Skoro ceo radni vek proveo je u organima državne uprave. Radio je i na poslovima pomoćnika ministra za informisanje, potom državnog podsekretara. U Narodnoj skupštini Republike Srbije radio je na poslovima zamenika sekretara Skupštine i šefa kabineta predsednika Skupštine, kao i predsednika Republike. Obavljao je dužnost Generalnog sekretara predsednika Repubike, zatim je do 2013. godine bio direktor Bezbednosno-informativne agencije, kao i član Vlade i ministar odbrane do aprila 2014. godine. Stalno je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova, sa zvanjem ambasadora, od 2000. godine. U periodu od 2014. do 2018. godine bio je izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Azerbejdžanu. Govori francuski i engleski jezik. Koautor knjige "Sve Vlade Srbije od 1804. do 2004." godine.

Nagrada "Mina Karadžić" će ambasadoru Republike Srbije Nj.E. dr Nebojši Rodiću biti uručena 28. juna 2022. godine. Istog dana će ambasador Republike Srbije u Austriji Nj.E. dr Nebojša Rodić održati predavanje na temu: „Značaj Vidovdana za srpski narod", u prostorijama Udruženja Srba u Austriji, adresa: Thaliastrasse 87, u šesnaestom bečkom okrugu, sa početkom u 19 časova.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво