Novi Srbi u američkoj politici

"Američki predsednik Donald Tramp, republikanac, pomilovao je bivšeg guvernera države Ilinois, srpskog demokratu Milorada Roda Blagojevića i oslobodio robije. Konačna sloboda za Srbina! Hvala gospodine predsedniče!" - ovu poruku novinaru i publicisti Marku Lopušini poslao je tokom noći Milorad Ravasi, glavni urednik Srpskog radija iz Čikaga i prijatelj Milorada Blagojevića i njegove porodice.

Poput Ravasija, reagovali su i mnogi drugi čikaški, a i američki Srbi, zadovoljni što je "pravda zadovoljena".

"Blagojević je bio žrtva političkih ambicija njegovog kolege Baraka Obame, koji mu je oteo predsedničku kandidaturu, a Milorada poslao u zatvor. Predsednik Tramp ispravlja tu političku nepravdu i šalje poruku demokratama da zna za sve njihove političke greške", otkrio nam je Graimir Marković, srpski aktivosta iz Čikaga.

Milorad Blagojević je rođen u Čikagu 1956. godine. Potomak je oca Radisava, kapetana Jugoslovenske kraljevske vojske iz Velikog Krčmara kod Kragujevca i majke Mile (Govedarica). Doselili su se u Čikago 1947. Završio je Foreman srednju školu i Tehničku školu. Trenirao je košarku i boks u BK "Golden Gloves". Studirao je prava i istoriju na Univerzitetu Tampa, Nortvestern univerzitetu i Paperdin školi za advokate (1979.) Imao je advokatsku kancelariju u Čikagu. 

Član je Demokratske stranke SAD, poslanik u Čikagu od 1996. godine. Aktivno sarađivao sa srpskom zajednicom. Vernik je Srpske pravoslavne crkve i bio je saradnik Kongresa srpskog ujedinjenja.

Biran za člana Kongresa SAD na izborima od 1997. do 2003. godine. Tokom 1999. u vreme napada NATO na srpski narod bio je u poseti Srbiji i Beogradu. Vodio je Misiju oslobađana američkih marinaca i misionara Džesi Džeksona. Obojica su posetili patrijarha srpskog Pavla i predsednika Slobodana Miloševića.

Dva dana sam proveo sa Blagojevićem u Beogradu, kada je doživeo i bombardovanje i zemljotres. Zaplakao je kada je video razrušenu školu.

Blagojević je bio guverner države Ilinois (2003 - 2009.) i kandidat demokrata za predsednika SAD 2011. godine. Osuđen je za korupciju prilikom političke kampanje tokom 2012. na 14 godina robije. Robija u zatvoru u Koloradu.

Petko Rojs iz Beograda smatra da je Blagojević uklonjen, ne zbog korupcije, već zbog pokušaja da ukroti Bank of America.

"Kada je ova banka, jedna od najjačih banki u Americi obustavila liniju kredita maloj fabrici prozora i vrata iz Ilinoisa, guverner Blagojević je 2010. godine naredio svim agencijama Vlade države Ilinoisa da zaustave poslovanje sa Bank of America. Od tog momenta počeli su problemi za guvernera Blagojević, kog je izdala njegova Demokratska stranka i poslala ga u pritvor i na suđenje", kaže Rojs.

Dok je Blagojević čekao suđenje izašao je u javnost da govori o svojoj nevinosti. Čak se pojavio u parodiji na njegovu karijeru "Rod Blagojević superstar" i pojavio se u rijaliti programu "Poznati šegrt", koju je u to vreme vodio Donald Tramp.

"Baš imate petlju. Ne odustajete", rekao je budući predsednik Tramp bivšem guverneru Blagojeviću u jednoj epizodi.

"Moram da se branim", odgovorio je Blagojević.

"Guverneru, dokazali ste da imate borben duh", hrabrio je Donald Tramp srpskog političara Milorada Blagojeviću pre nego što ga je eliminisao iz šou-programa.

"Baš ga žalim. Pokušao je, ali imam loš osećaj. Baš je tužno", rekao je Donald Tramp kasnije u emisiji.

Milorad je oženjen i ima dvoje dece. Njegova supruga Peti je 2018. godine putem medija pozvala predsednika Donalda Trampa da interveniše, hvaleći predsednika Amerike i povezujući istragu protiv svog supruga sa istragom specijalnog tužioca Roberta Malera o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016. godine. U avgustu prošle godine, kada mu je javljeno da je Blagojević odslužio dve trećine kazne, predsednik Tramp je na Tviteru napisao da Bela kuća razmatra Blagojevićev slučaj.

"Posle osam Blagojevićeve robije i osam godina od njegovog susreta sa Donaldom Trampom, američki predsednik je pomilovao bivšeg guvernera Ilinoisa, navodeći da je ta kazna bivšem guverneru „smešna".

"Kako mi je rekao Miloradov brat Robert Blagojević, političar srpskog porekla, naš bivši guverner države Ilinois i kongresmen SAD će, čim izađe iz zatvora u Koloradu i dođe kući u Čikago, da pokuša da se vrati na politiku scenu", rekao je Gradimir Marković, srpski aktivista iz Čikaga.

Može se lako dogoditi da Milorad Rod Blagojević pređe u Republikansku stranku predsednika Donalda Trampa i vodi kampanju protiv demokrata u ovoj izbornoj godini u SAD.

U SAD po američkom popisu živi 176.000 Srba, a nezvanično, po procenama srpskih organizacija ima nas oko pola miliona. Srbi su počeli intenzivno da se doseljavaju u Ameriku od 1815. godine. Iako smo mala etnička zajednica, Srbi su ostavili trag u američkoj politici.

 Stevanović ide u Kongres?

U izbornoj 2020. godini u američkim političkim vodama aktivno je petoro Srba: Milo Stevanović, republikanac za Kongres, Mark Zatezalo, republikanac iz Zapadne Virdžinije, Marko i Suzana Brnović, republikanci, državni tužilac i državni sudija u Arizoni i Milan Tica gradonačelnik Oak Live kod Sakramenta.

Milo Stevanović je političar mlađe generacije. Odlučio je da se kandiduje kao republikanac za Kongres SAD iz 36. američkog okruga u Palm Springsu, Kalifornija. Rođen je u porodici Ilije i Besi Stevanović. Odrastao je u Čikagu. Sa roditeljima je bio parohijan crkve Svetog Stevana. Leta je provodio u Srpskom kampu Svetog Save kod manastira u Libertivilu kod Čikaga. Kao mladić svirao je u srpskom orkestru "Mladost".

"Milo Stevanović je studirao pravne nauke i računovodstvo na Univerzitetu Severni Ilinois i pravo na Univerzitetu Ilinois u Čikagu. Magistrirao je javnu upravu na vladinom fakultetu Harvard. Ovlašćeni je javni računovođa u državi Ilinois, ovlašćeni je revizor i međunarodni advokat sa dozvolom za rad u Kaliforniji. Specijalista je za ekonomske reforme i vladavinu prava u postkonfliktnim državama. Poslednjih dvadeset godina vodio je reforme ekonomskog i pravnog sistema sa globalnim konsultantskim firmama u Istočnoj Evropi, Aziji i na Bliskom istoku. Bio je saradnik Privrednog suda u Srbiji" - piše u Stevanovićevoj zvaničnoj biografiji.

Kao član Republikanske stranke Milo Stevanović je tokom 2019. godine uspeo da se izbori za status kandidata na izborima za Kongres SAD. Da bi pobedio demokrate u Kaliforniji, potrebna mu je snažana podrška glasača. Tim povodom Milo Stevanović i njegov izborni štab okrenuli su se i Amerikancima srpskog porekla, u nadi da će ga podržati. Njegov moto preizborne kampanje za srpske glasače je: "Samo sloga Srbina spasava!"

"Srbi u Americi uglavnom na izborima glasaju za republikance, jer im je njihov politika bliska. Naši iseljenici podržavaju dobru socijalnu i poresku politiku, koja brine o građanima. A to po mišljenu američkih Srba republikanci dobro rade, za razliku od demokrata, koji imaju loš socijalni program", tvrdi dr Borko Đorđević, republikanac iz Kalifornije.

I Mark Zatezalo, političar srpskog porekla i republikanac računa na glasove američkoh Srba, ali u Zapadnoj Virdžiniji. Zatezalo je kandidovao se za izbor u Dom delegata Zapadne Virdžinije u Čarlstonu kao predstavnik Distrikta jedan. Našao se na glasačkom listiću za republikanske izbore za poslanika u državnom parlamentu u ovoj državi 12. maja 2020. godine.

Rođen je kao Marko Zatezalo u srpskoj porodici u Stubenvilu, država Ohajo 1952. godine. Zbog studija geologije preselio se u Zapadnu Virdžiniju, gde je diplomirao. Magistrirao je hidrogeologiju na Univerzitetu Misuri. Zaposlio se kao stariji hidrogeolog projekta u kompaniji "Paul C. Rizzo Associates" 2009. godine. Radio je za jednu inženjersku konsultantsku firmu i postao član uprave Fondacije "Clean Streams", neprofitne organizacije koja rešava probleme čišćenja odvodnje kiselina iz zatvorenih rudnika uglja.

"Kao član republikanske stranke Mark Zatezalo je od 2015. do 2018. godine već bio poslanik Doma delegata u Zapadnoj Virdžiniji. Kandiduje se drugi put na zahtev stranke. Primarni izbori će se održati 12. maja 2020. godine u glavnom gradu Čarlstonu, a opšti izbori će se održati 3. novembra 2020. Nadamo se pobedi", poruka je podrške Republikanske stranke kandidatu srpskog porekla Marku Zatezalu.

Stranka ga predstavlja kao vrednog stručnjaka i uzornog domaćina, koji živi sa suprugom Martom i dve odrasle ćerke Dženifer i Danicom Zatezalo.

Političar srpskog porekla je i Mark Brnović iz države Arizona. Trenutno obavlja funkciju 26. generalnog tužioca Arizone. Član je Republikanske stranke, a izabran je u tu funkciju 5. novembra 2014. godine, pobedivši demokratsku kandidatkinju Feleciju Rotelini. Na prošlogodišnjim izborima Brnović je opet pobedio konkuretna iz Demokratske stranke i ostao državni tužilac u Arizoni.

I njegova supruga Suzan Brnović je politički kadar, jer je nju Senat SAD imenovao za američkog okružnog sudije u okrugu Arizona. Imaju dve ćerke i žive u Finiksu.

"Rođen sam kao Marko Brnović 1956. godine u Detroitu. Moja majka je emigrirala iz Jugoslavije u Sjedinjene Američke Države kako bi pobegla od komunizma. Mi smo se kao porodica kada sam imao dve godine iz države Mičigen preselili u Arizonu. Diplomirao sam političke nauke na Državnom univerzitetu u Arizoni i prava na Univerzitetu san Dijego", napisao je Brnović u svojoj biografiji za javnost.

Član je Srpske pravoslavne crkve i bratstva Sigma Pi. Bio je u Nacionalnoj gardi Amerike. Najveći deo svog profesionalnog života proveo je radeći kao tužilac na lokalnom, državnom i saveznom nivou. Mark Brnović je radio u Jedinici za zločince i ponavljače i procesuirao je brojne teške i značajne slučajeve u periodu od 1992. do 1998. godine.

Njegova karijera je bogata, jer je Brnović prvo bio sudija Višeg suda okruga Maricopa, advokat zapovednika sudske službe u Nacionalnoj straži američke vojske, direktor za ustavnu vladu Instituta Goldvater i direktor odela za igre u Arizoni, agencije za provođenje zakona. koja istražuje ilegalne kockarske aktivnosti, kao i rad s plemenskim regulatorima kako bi se osigurao integritet plemenskog igranja. Poznat je u SAD po vraćanju poverenja javnosti u kancelariju „Arizona Top Cop" i po tome što je za administraciju okupljao neke od najtalentovanijih državnih službenika u državi.

Zalagao se na Vrhovnom sudu SAD za odbranu principa „jedna osoba, jedan glas" u odbrani smrtne kazne, i pokrenuo je nacionalne napore u oblasti javnog obrazovanja za borbu protiv trgovine ljudima.

Godine 2017. Mark Brnović je zbog svojih aktivnosti u Konferenciji advokata zapadnih država SAD, zbog kampanje "Zaštita američkih staraca", koju je vodio, bio proglašen za "Čoveka godine u primeni javne bezbednosti". Kako ima javnu i političku podršku državni tužilac Mark Brnović, a i njegova supruga Suzan Brnović, državni sudija, imaju ugled u SAD, poverenje javnosti i glasača i veruju da će opet biti reizabrani na ove važne političke funkcije.

 Najmlađi američki gradonačelnik 

"Najmlađi gradonačelnik u SAD je Srbin. Zove se Aleksandar Tica, ima 25 godina i gradonačelnik je grada Live Oak kod Skaramenta.

Ovi istinu o sudbini američkih političara srpskog porekla otkrio je reporter Dragan Rakonjac iz Los Anđelosa i pretvorio je u televizijsku priču.

"Životna priča ovog Srbina je divna i spada u one neverovatne biografije uspešnih ljudi, kakve se vrlo retko čuju. Aleksandar je sin Milana Tice, koji je emigrirao iz Jugoslavije i oženio se sa Beti, devojkom koja je emigrirala iz Meksika. Porodica se smestila u Live Oaku. Uzgaja voće, srpske šljive i orahe i vodi autentični meskički restoran "Betis"", otkriva nam Dragan Rakonjac.

Mladi Aleksandar je radio na porodičnom imanju, uzgajao voće, ali se i školovao. Završio je srednju školu, Bjut koledž i Državni univerzitet Čiko. Iz svog iskustva, kada se kandidovao za gradonačelnika ovog malog grada Aleksandar Tica je govorio glasačima:

"Budite uporni. Znajte da imate moju podršku. Obrazujte se. Imajte hrabrosti da napravite odlučujići korak u životu. Šta on najviše ceni u Live Oak? To su ljudi, mi, mi", govorio je mlaadi Tica.

Imao je 25 godina kada je postao gradonačelnik. Sada mu ističe mandat i Aleksandar Tica izlazi na izbore:

"Želim još jedan mandat gradonačelnika Live Oak", uporan je najmlađi američki gradonačelnik Aleksandar Tica.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво