Srpski mesec u Velikoj Britaniji - dvanaesti put

Dvanaesti po redu Srpski mesec u Velikoj Britaniji tradicionalno započinje Cvetocavckim proslavama u gradovima širom Britanije. Od 25. januara srpske zajednice u Londonu, Halifakcu, Redingu, Bedfordu, Piterbarou i Birmingemu održaće prikladne programe koji uključuju nastupe srpskih škola i folklornih ansambala iz Britanije, kao i KUD "Sinđelić" iz Getenburga, Švedska.

Vrhunac ovog tradicionalnog slavlja je svakako saborni Cvetocavcki Bal, humanitarna večera u Koptorn Tara hotelu, na Kensingtonu u Londonu, koja će se održati u subotu, 8. februara, Specijalni gosti, glumica Ivana Žigon i sopran Tamara Rađenović, biće deo ekskluzivnog programa, u prisustvu princa Filipa i princeze Danice Karađorđević.

Prvog dana Srpskog meseca imaćemo prilike da provedemo i "Veče sa Dinjom", stand-up komičarkom Sandrom Silađev. Nastup u organizaciji Našeg pozorišta u Londonu baviće se temom nemoći i odnosu društva prema nemoćnim ljudima.

Magazin Artem je organizator Mini festivala dokumentarnih filmova u produkciji RTRS (Radio-televizija Republike Srpske).

Projekcije filmova će se održati u Čelsi Akademiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Londonu, a u saradnji sa Srpskom bibliotekom u Londonu. Publika će imati prilike da vidi filmove u režiji Branka Lazića: Bila sam mala, Čarobnjak iz Mutanja, Jadranka i Biti ili ne biti Ivan Hiti. Film Brojevi biće deo programa Dana sećanja na holokaust koji organizuje Jasenovac i holokast fondacija 7. februara.

Memorijalna služba za žene u stranim lekarskim misijama u Srbiji i srodnim frontovima tokom Velikog rata uključiće i projekciju dokumentarnog filma Alana Kuminga o Evelini Haverfild i Flori Sandes. Na istom mestu, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava, 9. februara, Kolo srpskih sestara iz Londona biće domaćin izložbe i razgovara sa vladikom Paško-prizrenskim, vladikom Teodosijem.

Predsednik Udruženja srpskih književnika i umetnika u inostranstvu, pisac Sonja Besford biće domaćin Književne večepi sa dvoje srpskih pisaca koji žive na Malti, Vericom Vincent-Kol i Teodorom Reljićem u Ambasadi Srbije 6. februara.

Život i rad našeg poznatog pisca, osnivača ovog udruženja Miloša Crnjanskog koji je živeo u Londonu od 1941. do 1965. godine, biće tema panel diskusije Crnjanski i London u Britanskoj biblioteci u okviru projekta Južni Sloveni i Britanija 9. marta, Kristina Pribićević-Zorić i Vil Firt (prevodioci), dr David Noris (specijalista za srpsku književnoct i kulturne studije) i Vesna Stanojević (glumica i predavač glume) govoriće o životu Crnjanskog u Londonu, njegovom delu Roman o Londonu i zašto su teme identiteta i migracije i danas relevantne.

Autori Odri Burns Ros, Olivia Suđić i Peđa Ristić predstaviće svoje knjige na godišnjem Mini sajmu knjiga u Srpskoj biblioteci u Londonu 29. februara. Tom prilikom će Vesna Petković u razgovoru sa Martinom Sutonom predstaviti delo Srednjovekovna kultura Srbije nedavno preminulog istraživača i autora Save Peića, koji je bio kustos i direktor kolekcije za Jugoistočnu Evropu u Britanskoj biblioteci. Deca će takođe imati priliku da saznaju više o novoj knjizi Tamare Drobac Grinseovo putovanje na promociji u Ambasadi Republike Srbije koju organizuje Srpsko društvo 20. februara.

Na izložbi Kraljevskog društva britanskih umetnika od 20. do 29. februara koja se već dugi niz godina održava u Mol Galeriji u centru Londona, naći će se i ekskluzivni rad umetnika Vlastimira Zerića, srebrna haljina od sterlinga.

Brojni muzički nastupi održaće se širom Engleske: priznati klasični gitarista Kpeg Ogden i harmonikaš Miloš Milivojević nastupiće u Dorčesteru, kao i na Univerzitetu u Jorku. Ansambl Šekojok, koji novine Gardijan opisuju kao jedan od najboljih ansambala globalne muzike u Britaniji doneće klezmer i sefardsku muziku i pesme sa Balkana i Turske u Meidenhed, Barovden i Piterbarou.

Debitantski koncert benda Vremeplov u Birmingamu podsetiće nas na najstarije i najslavnije pesme iz Srbije i bivše Jugoslavije 29. februara. Londonska publika imaće priliku da uživa u operckim arijama Bizeta i Pučinija, kao i portugalskim i srpskim melodijama u interpretaciji soprana Silve Vučković Mekvin, tenora Leonela Pinhera u pratnji pijaniste Timotija Enda 7. marta. Intimniji zvuk klasične gitare čućemo na koncertu Davida Štrpca.

Nakon prošlogodišnjeg debija u Londonu za vreme Srpskog meseca, dobitnik preko dvadeset nagrada na međunarodnim takmičenjima se vraća u London. David će 1. marta izvesti dela Skarlatija, Albeniza, Rodriga, Pijacole, Bogdanović.

Srpski siti klub će popiti „Kafu sa..." Vukašinom Stojkov 27. februara i razgovarati o Tesla naciji, a redovno druženje članova će biti u Džejps baru u Sohou 25. februara. Čaj će ce služiti na Čajanci Kola srpskih sestara u Londonu 29. februara kojom prilikom će se sakupljati sredstva za Cpbe ca Kosova i Metohije.

Xumanitarna organizacija Lajflajn i prestolonaslednik princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević priređuje kao i svake godine dobrotvornu večeru u Berkli hotelu na Najtcbridžu. Učenici muzike i drame Holmvud Haus škole u Tanbridž Velsu će takođe pomoći u prikupljanju sredstava za Azbukum školu srpskog jezika za srednjoškolski nivo, dobrotvornim koncertom 5. marta.

Srpska zajednica u Londonu imaće priliku da se priseti prijatelja iz stare garde na  beogradskoj žurci 15. februara u Paja & Konj Pabu.

Pre nekih 25 godina pioniri kulturnog života naše zajednice u Britaniji, Olga Gaković, Gordana Miler, Miki Stoiljković i Pale Brozičević, započeli su organizovanje redovnih kulturnih događaja koji su 2008. postali Srpska nedelja i prerasli sada u dvanaesti Crpski mesec u Velikoj Britanija sa preko 30 događaja u 11 gradova širom ostrva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво