Domovina se odbranila lepotom

Srpsko-kulturno umetničko društvo "Vidovdan" iz Meleda kod Vićence, 18. maja organizovalo je bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program pod nazivom "Domovina se brani lepotom", u kome je pored domaćina učestvovao i KUD "Stevan Mokranjac" iz Beča. Tokom dvočasovne manifestacije brojni prisutni gosti uživali su u izvođenju spleta srpskih narodnih kola i etno pesama iz svih krajeva naše zemlje.

Povodom javno raspisanog literarnog konkursa "Domovina se brani lepotom" za naše učenike u dopunskim školama u Italiji, najuspešnijim učesnicima dodeljene su nagrade i zahvalnice, koje je uručio predsednik ovog udruženja Dejan Mitić.

Radove je ocenjivao stručni žiri u sastavu: prof. dr Miomir Milinković i dr Milutin Đuričković iz Beograda, kao i pesnikinja Rada Rajić Ristić iz Vićence. Oni su se predstavili svojim pesničkim ostvarenjima za decu i odrasle.

Prvu nagradu sa pesmom "Šta je moja domovina" osvojila je Marina Đurić, dve druge nagrade odnele su Anđela Milenković i Irena Janjić, treća nagrada pripala je Milici Todorović i specijalnu nagradu dobio je Stefan Kartalija.

U ovom divnom projektu, učestvovala je učiteljica iz dopunske škole "Sveti Sava", Ivana Marjanović, koja je prepoznala značaj ovog literarni konkursa. Buđenje ljubavi prema domovini i ohrabrivanje dece i omladine da se isprobaju u pisanju za nju je bio važan zadatak, koji je sa ljubavlju ispunila.

"U modernom, informatičkom svetu ljudi su se odvikli od direktne komunikacije. Posmatram decu kojoj predajem u školi kako se otuđuju, ne druže i samo "kuckaju" po telefonu. Naša deca ne umeju više da pričaju, da uspostavljaju kontakte sa vršnjacima i to uzima, nažalost, maha. Treba imati smelosti i hrabrosti i usporiti ovakav vid ponašanja. Deca ne znaju da se lepo izržavaju, njihov leksički fond je siromašan, ne čitaju knjige, škola gubi autoritet koji je imala...

Sve to utiče na njihovu ličnu kulturu, a upravo ona je naša lična karta, ono što govori o nama: ko smo, šta smo i kakvi smo? Moramo da negujemo lepu reč, lepu pisanu reč. Poslovica kaže: Lepa reč gvozdena vrata otvara, a ja bih još dodala - pisana reč otvara vidike, horizonte. Naš današnji povod okupljanja je upravo ta lepa pisana reč, koju smo izabrali kao "oružje" kojim branimo domovinu", rekla je pesnikinja Rada Rajić Ristić prilikom uručivanja nagrada.

Predsednik Književnog društva "Sunčani breg" iz Beograda, dr Miomir Milinković uručio je nagradu "Lukijan Mušicki" Radi Rajić Ristić i Karli Galvan iz Vićence za izuzetan doprinos razvoju srpske i italijanske književnosti.

Manifestacija je protekla u dobroj organizaciji domaćina, a bila je to još jedna značajna prilika da se naši iseljenici međusobno druže, sarađuju i ojačaju kulturne veze sa maticom.

"Hteli smo da našoj deci, koja su rođena u Italiji, pružimo priliku da na maternjem jeziku pišu i pretvaraju u stihove ljubav prema domovini. Ovo je bio projekat u pokušaju i ponosni smo i zadovoljni što smo uspeli u tome. Želim da se posebno zahvalim učiteljici, Ivani Marjanović, na saradnji i podršci, jer je veliki udeo u svemu ovome, baš njen; ona je prepoznala važnost i značaj ovog konkursa, jer je u svakodnevnom kontaktu sa našom decom. Podsticanje učenika da pišu na maternjem jeziku je još jedna spona sa domovinom. Ovim putem smo stimulisali decu da stvaraju na maternjem jeziku, i čuvajući jezik, borimo se protiv asimilacije koja je, rekao bih, velika zamka za decu van granica matice", istakao je Dejan Matić, predsednik "Vidovdana".

Od sledeće godine ovaj literarni konkurs biće raspisan za sve naše učenike u dopunskim školama širom Evrope. 

Svoje radove na razboju Marija Paunović-Čontoš je pokazala posetiocima priredivši izložbu svojih rukotvorina.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво