Cirih: Poznati biraju najkreativnije vaskršnje radove

Kao i svake godine za Vaskrs, po tradiciji, dr Miško Jovanović sa svojim učenicima iz kantona Cirih, priredio je izložbu, ovoga puta u jednom posebnom prostoru knjižare - galerije "Freska" Drgana Đerića.

"Vaskrs je praznik nad praznicima, pa je i to jedan od povoda da nastavimo našu tradicionalnu izložbu Poznati biraju najlepše vaskršnje radove. Svaka godina je za moje učenike i mene novi izazov. Trudimo se da zajedno osmislimo izložbu koja će biti drugačija i kreativnija od prethodnih. Zato smo i ove godine upotrebili maštu, talenat, boje i ispoljili takmičarski duh. Učenici su imali zadatak da na svoj način osmisle Vaskršnje jaje, samostalno birajući tehnike i materijal za rad. Cilj je bio da kroz integrativnu nastavu razvijaju svoju kreativnost, umetnički dar, estetiku, maštu i neguju narodnu tradiciju i običaje.

Učenici su sa oduševljenjem prihvatili ovaj zadatak i pokazali kreativnost i veliku želju da baš njihov rad bude najuspešniji i donese im pobedu. Žiri su kao i prethodnih godina sačinjavale poznate ličnosti. Ove godine to su bili: glumica Anđelka Prpić, pevačica Ana Štajdohar i saksofonista Nikola Demonja porodično sa ćerkom Niom i sinom Lavom, pa tako i tradicionalno naša izložba nosi naziv Poznati biraju najlepše Vaskršnje radove. Oni su su nakon prispelih radova, imali težak zadatak da proglase pobednike", rekao je za RTS dr Miško Jovanović.

Profesor je dao osvrt na simboliku farbanja Vaskršnjih jaja, njihov značaj i posebnost Vaskrsa kao jednog od najvećih pravoslavnih praznika i poželeo učenicima da budu kreativni i maštoviti. Osetila se i takmičarska atmosfera, a najbolji su nagrađeni diplomama i poklonima iznenađenja.

Zahvaljujući darodavcu dr Predragu Kolakoviću, učenici su dobili i male pravoslavne ikone.

Iako su, kako kažu, imali veoma težak zadatak, pošto su radovi učenika bili sjajni, žiri je odlučio da prvo mesto pripadne Angelini Todorović (2.r.), Ivi Rajić (2.r.), Zoe Streuli (3.r.), Damjanu Bireru (4.r.) i Aleksandru Račiću (7.r.). Drugo mesto su osvojili Jovan Birer (2.r.), Stefan Manojlović (2.r.) , Andrijana Milosavljević (3.r.), Kevin Mihailović (5.r.) i Dragan Račić (5.r.), a treće mesto Anastasija Đorđević (1.r.), Helena Ajdaranović (2.r.), David Kojić (2.r.), Rastko Đorđević (3.r.), Viktor Rajić (5.r.) i Mitar Manojlović (6.r.).

Vlasnik knjižare - galerije Freska, Drgan Đerić, poklonio je sliku Svetog Save u bronzi dr Mišku Jovanoviću kao dugogodišnjem čuvaru pravoslavlja, srpskog jezika, naše tradicije i kulture u dijaspori.

Svi radovi su se našli na izložbi u knjižari - galeriji Freska , a roditelji i ostali gosti bili su oduševljeni ovim malim remek delima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво