Srpski jezik uče kroz igru i pesmu

Veličanstvenim godišnjim koncertom Škola srpskog folklora "Sloga" iz Stoni Krika, pored Hamiltona u Kanadi, 13. aprila, obeležila je deveti rođendan. U prepunoj pozorišnoj sali srednje škole u Hamiltonu folkloraši "Sloge" izveli su petnaest koreografija. Prikazali su igre iz Srbije, Bosne i sa Korduna.

U celovečernjem programu učestvovale su i članice etno grupe, kao i operska pevačica Vasilisa Atanacković. Deca su pevala poznate srpske pesme, mada mnogi od njih i ne znaju dobro srpski jezik. Etno grupa sa svojom troglasnim pevanjem podsetila je na stare i tradicionalne izvorne pesme našeg naroda sa Korduna.

Na kraju programa, javnu pohvalu za svoj rad dobili su umetnički rukovodilac i koreograf  Ljubomir Luka Popović i Boris Daić, koreografi Anastasija Velinović, Stefan Daić i Predrag Marinović, treneri vokala Vasilisa Atanacković i Biljana Rajšić, kao i kostimiografi Mica Navala i Đurđica Daić.

"Prezadovoljan sam sa svime štu su naša deca pokazala publici koji su večeras napunili salu. Ovo je kruna našeg jednogodišnjeg rada i predstavlja velik iskorak u radu naših ansambala. Pokazalo se da veliki trud naših učenika i brojne probe tokom godine nisu bili uzaludni. Čestitam svima njima, kao i njihovim roditeljima koji su nam u tom smislu pomogli.

Ostaje nam da i dalje vredno i mukotrpno radimo, da zadržimo sadašnje plesače, ali i da primimo novu decu, za šta, posle ovako uspešnog koncerta, vlada veliko interesovanje. To je samo jedan od razloga što sa velikim optimizmom gledam na budućnost naše škole", rekao je umetnički rukovodilac i koreograf Ljubomir Luka Popović.

Škola srpskog folklora Sloga osnovana je u oktobru 2010. godine zajedničkim naporima uprave i roditelja srpske zajednice iz Hemiltona i okoline. Od samog početka Sloga neguje tradicionalnu igru i pesmu kao istinske umetničke vrednosti srpske kulturne baštine. Jedno od najmlađih folklornih društava na teritoriji Ontaria, ako ne i Kanade, i preuzelo je primat po kvalitetu i raznolikosti programa. Dobro je organizovano i vođeno dobrovoljnim radom svojih članova.

"Ovo što su naša deca pokazala predstavlja vrhunac onoga što folklor može da pruži. Dobro se sećam naših početaka sa 15 članova prve godine, da bi danas narasli na 95 članova. Kada smo počeli, nismo imali naše nošnje koje danas imamo za sve koreografije. To su izuzetne vrednosti na koje sam ponosna. Primetio je to i gradonačelnik Hamiltona, koji je u čestitki pohvalio naš rad i poželio nam uspeh u nastavku rada", rekla je Đurđica Daić, koja je u ovom ansamblu organizator i kostimograf.

Gospođa Daić je najavila gostovanja u Nijagari, kanadskom Londonu i Kičineru, ali i nagradno putovanje prvog ansambla u Boston u susednim Sjedinjenim Državama, a predviđeno je i druženje sa srpskom decom u Montrealu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво