U Vićenci obeležen Savindan

U subotu 9. februara u teatru Astra u Vićenci, u organizaciji parohije Sveti Luka i Srpske dopunske škole Sveti Sava, održana je svečana akademija. Posebna čast je bila ugostiti profesore i đake Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" iz Zagreba.

Program je započeo zajedničkom izvedbom himne Svetom Savi svih učesnika. Akademiju je otvorio prota Dalibor Đukić, posle čega je svečanu besedu držao protojerej stavrofor Slobodan Lalić. Nakon toga, sledio je akademski program zagrebačkih gimnazijalaca. Publika je uživala u uzvišenom izvođenju Rakićeve Simonide, Popine Žiče i drugih vrhunskih dela naše književnosti vezanih za Nemanjiće i samog Svetog Savu. Uz svetlost sveća u rukama učesnika i njihovo pojanje selili smo se u doba nastajanja srpske arhiepiskopije. Ovakav program je bio pravo duhovno osveženje za Srbe u ovom delu sveta.

Odmah zatim, predstavili su se učenici nastavnih punktova (Skija, Tori Di Kvartezola, Alontea, Vićence i jedna učenica iz Rovereta) profesora razredne nastave Ivane Marjanović. Kroz kolaž recitala, igrokaza i pesama o Svetom Savi, domovini i ćirilici, opomenuli su sve prisutne na važnost srpskog jezika i čuvanje svog porekla. Publika je uživala u đačkom pevanju pesama Anđeo mira, Marijo slavna i Mi smo deca neba. Ovaj deo programa se završio recitovanjem učiteljice Ivane.

U trećem delu priredbe, nastupili su đaci nastavnih punktova koje je spremala Jelena Jovanović, profesor srpskog jezika i književnosti. Učenici iz Arzinjana, Valdanja i Basana su pesmama, istorijskim činjenicama i kratkim dramskim tekstom o Svetom Savi, uveli su publiku u priču o Nemanjićima. Mali glumci iz Vićence su nas u svojim uverljivim kostimima, uz srednjovekovnu muziku i slike sa video-bima, odveli u doba davne Raške kroz adaptiranu priču Svetlane Velmar Janković Zlatno jagnje. Starija grupa đaka iz Arzinjana, zaokružila je program dramskim tekstom o Rastkovom zamonašenju i mirenju braće.

Upečatljiva je bila završnica kada su se na binu popeli svi učenici pevajući Ovo je Srbija, dok su se iza njih, na velikom platnu ređale slike prirodnih lepota, manastira i velikana naše domovine.

Na samom kraju, svim prisutnima se obratila Ivana Stojiljković, generalni konzul iz Trsta, zahvalivši se na programu, koji je, kako je rekla, probudio u njoj snažne emocije. Takođe je izrazila zahvalnost roditeljima, đacima i učiteljima što neguju srpski jezik i čuvaju svoje poreklo. Na kraju, poželela je da Sveti Sava osvetli puteve srpskoj deci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво