Neviđena Srbija u Beču

Bečki odbor Prosvjete je 1. decembra u prostoru crkve Vaskrsenja Hristovog u Beču održao svoju popularnu višegodišnju tribinu „Susreti i razgovori“. Ovaj put bilo je to izuzetno književno veče sa Vladom Arsićem, književnikom i novinarom iz Srbije i predstavljanje njegovog književnog rada.

Veče je imalo naziv njegove nove knjige: „Neviđena Srbija", a ovim programom je Prosvjeta, na jedan nesvakidašnji način, želela da obeleži i 100 godina od stvaranja Kraljevine SHS, potonje Jugoslavije, 1. decembra 1918, saopštava Prosvjeta iz Beča.

Po običaju, publiku je pozdravio sveštenik crkve Vaskrsenja Hristovog, otac Slaviša Božić, a kroz program je vodio i odlomke iz Arsićevih knjiga čitao Srđan Mijalković, predsednik Društva.

Tako su ljubitelji književnosti u Beču imali priliku da se upoznaju sa najnovijim Arsićevim štivom, koji se među čitaocima, poslednjih godina, smatra jednim od najpopularnijih autora istorijskih romana.

U prvom delu promocije Arsić se najpre osvrnuo na svoja prethodna dela: roman Kad zvona zaneme, koji se bavi najvećim pogromom u istoriji moderne Srbije - epidemijom pegavog tifusa koja je 1915. godine odnela više od 200.000 žrtava. Roman je bio u širem izboru za NIN-ovu nagradu 2016. godinu i u najužem je izboru za nagradu Dobričin venac. Zatim Brodolom koji je nedavno doživeo i peto izdanje, i roman Noć arhangela koji se treću godinu za redom svrstava među najčešće pozajmljivanim knjigama u mreži javnih biblioteka.

Potom je publika „zaplovila" nepoznatom Srbijom, zbirkom najneobičnijih priča o događajima koji su zabeleženi na području naše zemlje, a od kojih bi se mnoge mogle svrstati i u rubriku Verovali ili ne.

Pisac je nasumice birao priče iz same knjige, a zatim govorio o njihovom nastanku, odnosno svedočio o tome da li je do njih stizao rudareći po arhivama ili osluškujući narodna predanja koja se i danas mogu čuti u pojedinim delovima zemlje. Promocija je završena pitanjima čitalaca na koje je Arsić rado odgovarao, svaki put dodajući i neki šaljiv komentar ili dosetku u vezi sa samim događajem.

Osim autora o njegovom stvaralaštvu nadahnuto je govorio i Dragoslav Paunović, autor i publicista iz Beograda.

Nakon promocije, autor je dugo razgovarao sa prisutnima i potpisivao knjige.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво