Solunski junaci u korovu zaborava

Povodom sto godina od pobede u Velikom ratu, u Zemunu je otvorena izložba „Srpska vojnička groblja“. Fotografije, na kojima se vide pronađena, uređena i posećivana Srpska groblja na području Kajmakčalana, biće izložene u još desetak gradova Srbije i Republike Srpske. Organizator izložbe je Udruženje za negovanje srpske tradicije „Kajmakčalan“, a autor Dragan Vasić.

Kada je 1916. osvojen Kajmakčalan, na ovom području oko 1.600 kvadratnih kilometara, u svakom selu postojalo je groblje srpskih ratnika.

Na tom prostoru nalazilo se oko 80 grobalja, cele jedne armije. Treća armija srpske vojske rasformirana je. Zauvek su ostali srpski junaci kao nemi svedoci najslavnijeg dela naše istorije.

Neka srpska vojnička groblja, na području kajmakčalanskog bojišta u Makedoniji, pre desetak godina, već su pronađena i uređena, zahvaljujući Udruženju potomaka ratnika i Planinarskom društvu „Kopaonik" iz Beograda.

Pre desetak godina članovi Planinarskog društva posetili su Pelister u Makedoniji. Tada se Dragiša Strahinjić iz Bitolja sreo sa Stanojem Stojkovićem iz Beograda i upitao ga: „Zašto ste došli na Pelister a ne na Kajmakčalan"?

Strahinjić je rekao da je viđao, da u nekim selima, deca šutaju lobanje srpskih junaka.

Mnoga groblja su satravljena i nepristupačna, ali i kao takva, zajedno sa Crkvom Svetog Petra na Kajmakčalanu, čuvari su Srbije sve dok ih uređujemo, sećamo ih se i posećujemo. I ove godine će, sredinom septrembra, groblja na kajmakčalanskom ratištu biti očišćena od korova, šiblja i većeg drveća, neka još nisu pronađena.

Na izložbi u Zemunu videli smo kako je već uređeno desetak grobalja: Skočivir, Bač, Budimirci, Dobroveni, Trnovo, Studena Voda....

broj komentara 0 pošalji komentar