Predstavnik najstarije srpske organizacije u Americi na molitvenom doručku

Svakog prvog četvrtka u februaru, članovi Američkog senata i Kongresa organizuju molitveni doručak kako bi narodi još više učvrstili veru u Boga i doprineli izgradnji mira. Kao zvaničan gost kongresmena Majka Dojla iz Pitsburga, u državi Pensilvaniji, u ime Srpskog narodnog saveza, najstarije srpske organizacije u Americi (1901), prisustvovao je Miloš Rastović, na tradicionalnom šezdeset i šestom molitvenom doručku koji je održan od 6. do 8. februara 2018. godine u hotelu Vašington Hilton u Vašingtonu, SAD.

Od Miloša Rastovića saznajemo da je ove godine na molitvenom doručku bilo prisutno više od 3 000 gostiju iz Amerike i iz više od 140 zemalja u svetu koji pripadaju različitim generacijama, verama i kulturama.

Sveštenici, misionari, političari, naučnici, umetnici, sportisti, studenti, doktori, poslovni ljudi i drugi predstavnici svetske elite iz Amerike i sveta su se okupili da izgrade i razviju prijateljstvo i prodube svoju ljubav prema Bogu i podele svoja verska iskustva kako bi osnažili veze između naroda i doprineli izradnji mira u svetu.

Od prvog molitvenog doručka koji je održan 1953. godine, kada je Dvajt D. Ajzenhauer, tadašnji predsednik SAD-a bio prisutan na ovom događaju, američki predsednici su bili redovni gosti na molitvenom doručku.

Ove godine Donald Tramp je drugi put prisustvovao molitvenom doručku kao predsednik SAD-a zajedno sa članovima svog kabineta Reksom Tilersonom, državnim sekretarom, Džeraldom Kušnerom, savetnikom američkog predsednika, sa suprugom Ivankom Tramp i drugim predstavnicima američke administracije.

Među gostima su takođe bili i Žanet Kagame, prva dama Ruande, major američke vojske Skot Smajli, prvi major američke vojske koji služi slep, rabin Marvin Hajer, osnivač Sajmon Vizental centra u Americi, Dejvid Bizli, izvršni direktor svetskog programa hrane i mnogi drugi.

U ime Republike Srbije i Republike Srpske, pored ostalih prisutni su bili Njegova Ekselencija Đerđ Matković, ambasador Republike Srbije u Vašingtonu, Ivica Dačić, ministar inistranih poslova u Vladi Republike Srbije, Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine Srbije, Meho Mahmutović, državni sekretar u ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije, Željka Cvijanović, premijerka Vlade Republike Srpske i Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Miloš Rastović je sedeo sa kongresmenom Majk Dojlom i drugim predstavnicima Amerike, Rusije i Australije. Voditelji programa su posebno pozdravili počasne goste Džimi Moralesa, predsednika Gvatemale i Rajmondsa Vejonisa, predsednika Letonije.

Predsednik Tramp je zaželeo dobrodošlicu svim verskim i drugim predvodnicima u svetu i naglasio da vera zauzima centralno mesto u američkim životima i slobodama. On je istakao da naša prava nisu data od čoveka, već od Stvaraoca. Nijedna zemaljska snaga ne može oduzeti čoveku ta prava. Koliko god je čovek otvoren za Božije milosrđe i ljubav, Amerika će biti zemlja slobode, dom hrabrih i svetlost među narodima. Predsednik se založio za izgradnju mirnog sveta u kome svako dete treba da odrasta bez nasilja i straha.

Ironično, ove godine počasni gosti su bili i Hašim Tači, predsednik tzv. Kosova i Ramuš Haradinaj, premijer tzv. Kosova.

Nakon reči dobrodošlice, prisutni su se pomolili kako bi ojačali veze sa prijateljima, bližnjima i drugim narodima. U sali je prevladao zajednički osećaj mirnoće duha i glasa mira i razumevanja među narodima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво