"Prosvjeta" u Salcburgu donirala knjige Školi ćirice u osnivanju

Na sastanku koji je u prvog dana februara organizovala Svetlana Stanković, generalni konzul Srbije u konzulatu u Salcburgu, susreli su se pedagozi, predstavnici srpskih salcburških klubova, SPC i SPKD "Prosvjete". Tema je bila početak akcije pokretanja Škole ćirilice, koju su započeli naši građani i Zajednica srpskih klubova u pokrajini Salcburg uz pomoć Generalnog konzulata i Srpske pravoslavne crkve.

Sastanku su prethodile brojne aktivnosti oko pripreme i organizacije ovog projekta u Salcburgu, a kontaktirani su mnogi partneri koji mogu podržati ovu dobru i važnu ideju, saopštava Prosvjeta.

Među onima koji mogu pomoći, kako je rekla Svetlana Stanković, važno mesto zauzima SPKD Prosvjeta u Austriji. Pre svega zbog višegodišnjeg uspešnog delovanja Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču, velikog iskustva Prosvjete u organizaciji i održanju projekata, pripremi programa i brojnih đaka, ali i velike želje da se takvi obrazovni programi prošire na celu Austriju i svuda gde postoji potreba za učenjem i očuvanjem srpskog jezika i pisma.

Predsednik Prosvjete, prof. Srđan Mijalković posebno je zahvalio našem konzulu Svetlani Stanković na pozivu, ali i na velikom trudu i energiji koju ona ulaže u podršku našim građanima u Salcburgu i ostalim mestima njene nadležnosti, a naročito na inicijativi i brizi za razvoj ovog projekta. U prijateljskom i iscrpnom razgovoru Mijalković je sa prisutnima podelio iskustva u vezi rada, razvoja i strukture Prosvjetine škole, a potom je gospodinu Nenadu Šulejiću, predsedniku Zajednice srpskih klubova Salcburga (ZSKS) i gospođi Stanković predao donaciju u knjigama i radne programe škole SPKD Prosvjete, poželevši im veliki uspeh u radu.

Nenad Šulejić se zahvalio na donaciji, ali i na saradnji i stručnoj pomoći i istakao da prijateljska saradnja i ZSKS već postoji, da je dobro da se na ovaj način pojačava i da se raduje da će se tako i nastaviti. Jerej Zoran Vrbaški, predstavnik SPC u Salcburgu je potvrdio da će Crkva, kao i do sada, na svaki način pomoći i učestvovati u ovom projektu, „jer je potreba našeg naroda, a naročito dece za svojim jezikom i identitetom velika", kako je rekao.

Razgovaralo se i o lošem položaju srpskog jezika u Austriji, problemima zbog toga što naš maternji jezik nije priznat u ovoj zemlji, već se našim sunarodnicima nameće takozvani „BKS" (bošnjačko-hrvatsko-srpski) koji je politička konstrukcija izmišljena početkom devedesetih godina prošlog veka. Time je veliki je broj naših građana nezadovoljan, ne samo u Salcburgu i Beču, već i drugim mestima u kojima živi srpska dijaspora, što pokazuje da je krajnje vreme da projekti učenja srpskog jezika zažive i da se u njih više uključe i organi naše matice, složili su se učesnici sastanka.

Prisutni pedagozi, nastavnice i učiteljice pokazali su veliko interesovanje za učešće u projektu. Svi učesnici zajednički su zahvalili Svetlani Stanković na sjajnoj organizaciji, pripremi i lepom domaćinstvu sastanka, kao i svim aktivnostima oko Škole ćirilice, sa dogovorom da se uskoro ponovo sretnu na svečanom početku tog projekta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво