Božić - radost naše duše

Srpske crkve i manastiri bili su puni tokom božićnog vikenda u Čikagu i okolini, ali i širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Vladika novogračanički srednjezapadnoamerički Longin služio je na liturgijama za Badnje veče u manastiru Nova Gračanica, a za Božić u Sabornom hramu u Čikagu.

Vladika Longin se obratio prisutnima na obe službe, govoreći o Hristu:

"Da ga volimo radosno i slobodno, bez nametanja, bez straha i bez očaja. Da volimo Gospoda radosno i slobodno i onda će naš Božić i svaki praznik biti radost naše duše, našeg srca, bez obzira u kakvim okolnostima i okruženju živimo i kakav je svet oko nas. Iz nas će da zrači i radost i lepota i dobrota jevanđelja Hrista Gospoda i naše svete pravoslavne vere. Hristos se rodi svoj braći Srbima, i svim pravoslavnim dobrim ljudima u celom svetu!", poručio je vladika Longin na Redvud Drajvu.

U Novoj Gračanici, uz drugo sveštenstvo, bio je tu i sinđel Serafim Baltić, iguman manastira i sekretar Srednjezapadnoameričke eparhije.

A u Sabornom hramu na Srpskoj ulici, odnosno Redvud Drajvu, služili su i sveštenici Darko Spasojević, Dobrivoje Milunović i Nikolaj Kostur.

"Tradicionalno naš narod voli da dođe u Sveti hram na Badnje veče. Božić sutradan mnogi provode u krugu porodice, ali i pored toga veliki broj naših pravoslavnih Srba je došao danas u naš Sveti Hram na Svetu liturgiju i to ispunjava naša srca velikom radošću", rekao je otac Dobrivoje Milunović.

Posle službe, na Badnje veče, služena je i večera u društvenim salama. A na sam Božić građani su otišli kućama da proslave praznik uz svečani ručak sa svojim familijama.

Naredni veći događaj na imanju srpskog Sabornog hrama u Čikagu je proslava Dana i slave Republike Srpske, zakazan za subotu, 13. januar.

broj komentara 0 pošalji komentar