Dečji sabor srpskog folklora i običaja "Venac"

Jedna od najznačajnijih ovogodišnjih kulturno-umetničkih manifestacija Srba sa prostora Rumunije, Dečji sabor srpskog folklora i običaja „Venac“, održana je 23. decembra, u dvorani „Kapitol“ Banatske filharmonije u Temišvaru. Pokrovitelj ove jedinstvene kulturno-umetničke manifestacije bio je Savez Srba u Rumuniji uz finansijsku podršku Departmana za međuetničke odnose Vlade Rumunije, Opštine grada Temišvara i Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Na sedmom izdanju Dečjeg sabora srpskog folklora učestvovalo je sedamnaest školica folklora i dečjih kulturno-umetničkih formacija, od Moriša pa do Dunava, odnosno deca iz vrtića i primarnih razreda osnovnih škola koja uče na maternjem srpskom jeziku ili izučavaju srpski jezik kao nastavni predmet. Kulturno-umetničku manifestaciju otvorili su potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji Dejan Popov i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru dr Vladan Tadić, koji su na samom početku pozdravili sve učesnike, kao i prisutnu publiku.

Lepotu naših srpskih narodnih običaja, narodnih srpskih kola, folklora i izvorne srpske pesme, pokazali su na sceni Filharmonije naši uvek veseli i razdragani mališani, polaznici srpskih zabavišta, osnovnih škola i članovi nekoliko školica folklora, njih oko 500. Bilo je lepo videti devojčice i dečake u narodnim nošnjama i čuti ih dok su pevali i igrali, a za svoj trud su zaslužili veliki aplauz prisutne publike.

Čast da prvi nastupe i otvore sedmi Dečji sabor srpskog folklora i običaja pripala je Tamburaškom orkestru „Škola tambure Temišvar", koji je pod upravom koncert majstora Zorana Bugarskog Brice, izveli splet tamburaških pesama, što nam potvrđuje još jednom da zaista imamo neiscrpan izvor talenata kada je ljubav prema pesmi i tamburi u pitanju.

Školica folklora pri KUD „Sveti Sava" iz Velikog Semikluša, koju vodi sa mnogo uspeha učiteljica Natalija Mandran, predstavila je na sceni Filharmonije „korinđe" sa narodnim igrama iz okoline Velikog Semikluša i sa srpskim igrama iz Šumadije.

Lepo su se predstavili i belobreščanski mališani iz Školice folklora KUD „Belobreška". Bogdan Despotović je na harmonici odsvirao nekoliko srpskih kola, a igračka grupa, pod uputstvom Gorana i Nevene Stefanović, odigrala je splet srpskih narodnih igara specifičnih za njihov kraj.

Učenici drugog razreda Srpske gimnazije „Dositej Obradović", pod uputstvom učiteljice Slavene Pejanov, predstavili su se spletom srpskih narodnih igara iz Banata i srpskim pesmama koje su izvele učenice Nada Lukin, Katarina Panić i Maja Krnjački uz pratnju tamburaškog sastava koji su sačinjavali: Nenad Lukin, Goran Panić, Predrag Ostojin i Dejan Fenjac, a sve je to bilo prikazano uz srpski običaj „Prelo".

Red je došao da se prikažu i čanadski mališani, koji deluju pri folklornom društvu „Čanadske zvezdice". Ovo njihovo pojavljivanje sa običajima za Badnje veče na Dečijem saboru srpskog folklora i običaja „Venac" pripremile su Oana Erdej i Ljiljana Berčiu.

Učenici Osnovne škole „Sveti Sava" iz Sokolovca, pod upravom Mare Gorun, predstavili su se spletom narodnih igara iz Šumadije, a svoj talenat na harmonici, temišvarskoj publici pokazao je Marko Ćorik.

Učenici trećeg razreda Srpske gimnazije „Dositej Obradović" su pod uputstvom profesorke Vere Župunski prikazali stari običaj „Poselo", koji je okupljao narod po domaćinstvima u zimskim danima.

Članovi Školice folklora, koja deluje pri KUD „Sveti Nikola" u Radimni, pod uputstvom učitelja Tomislava Popovića, predstavili su stari radimski običaj sečenja Badnjaka.
A čuvari narodnih predanja Srpske gimnazije „Dositej Obradović", učenici četvrtog razreda, su pod uputstvom učiteljice Mare Malimarkov i Gorana Aćimova, prikazali zimski običaj Srba „Materice".

Školica folklora AKUD „Mladost" Temišvar, upućivači Senadin Krstić i Jasmina Simulov, na sceni je sa dve grupe, polaznicima zabavišta i osnovcima, izvela narodnu pesmu „Čija li je taraba" uz splet narodnih igara iz Gruže i Šumadije.

Školica folklora KUD-a "Stara Moldava", koju je pripremao Sava Konstantinović, izvela je splet vlaških igara specifčnih za Dunavsku klisuru. Publika je uživala u dobro pripremljenom nastupu staromoldavskih osnovaca u specifičnim i originalnim nošnjama iz njihovog kraja.

Zabavište i Osnovna škola iz Čeneja, uz pomoć učiteljice Bogdane Subin i vaspitačice Ljiljane Milovan, predstavili su se sa koledarskim pesmama i spletom igara iz Srbije. Najmlađi članovi Školice folklora KUD „Mačević", pod budnim okom njihovog upućivača Save Konstantinovića, uhvatili su se za ruke i odigrali splet srpskih narodnih igara specifičnih za Dunavsku klisuru.

Devojčice i dečaci iz Osnovne škole „Aurel Sebešan" i članovi Školice folklora KUD „Sloga" iz Fenlaka su pod uputstvom Zagorke Stana i Tomislava Nikića predstavili deo božićnih običaja i odigrali splet narodnih igara iz Šumadije.

Isto se na Saboru običaja i folklora pojavila i Školica folklora KUD „Plavi delija" iz Velikog Senpetra, pod uputstvom Radovana Jovanova. Senpetarski mališani su za tu priliku, pod uputstvom učitelja Dragomira Petkova, izveli „korinđe" a zatim odigrali splet šumadijskih igara.

Dečje igre, igre iz Gruže i lepa banaćanska kola, pripremili su za Sabor članovi Školice folklora iz Dete, KUD „Sveti Nikola", pod uputstvom Dijane Tatarušanu.

Zaključna tačka, sedmog Dečjeg sabora srpskog folklora i običaja „Venac", pripala je Varjašanima, koji su na sceni sa dve grupe mališana, odigrali šumadijske igre i igre iz Banata u novim narodnim nošnjama, koje su sašivene uz veliku pomoć gospođe Milice Pljoskar.

Posle svakog nastupa, voditelj programa, Marko Adžić uručio je upućivačima i predstavnicima kulturno-umetničkih društava zahvalnice, a svim učesnicima Dečjeg sabora srpskog folklora i članovima folklornih družina, pružila se prilika da se igraju u Megazonu, onako kako deci najviše prija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво