Najlepši stihovi u Ambasadi Srbije u Beču

U svečanim prostorijama Ambasade Republike Srbije u Republici Austriji 15. decembra održan je poseban susret ljubitelja pisane reči. "Veče najlepših stihova" je organizovano od strane Prosvjetinog "Kluba mladih umetnika" i srpske Ambasade u Beču kao rezultat saradnje dva entiteta koji dele zajednički cilj - čuvanje i prezentovanje srpskog kulturnog stvaralaštva.

Klub mladih umetnika su u novembru kao deo srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta Austrija osnovali prof. Vesne Špirić i inž. Uroš Uljarević sa ciljem okupljanja mladih kreativnih stvaralaca različitih branši - umetnika, pisaca, slikara i glumaca, koji žive, rade i studiraju u Beču, javlja Prosvjeta Austrija.

Klub kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti umetnosti i kulture ima i važan cilj očuvanja i promocije srpske kulture i tradicije.

Mladi autori i ljubitelji književnosti izvodili su pripremljena dela uz pratnju kreativnih improvizacija na klaviru talentovanog klavijaturiste Milana Conića, studenta džez klavira Bečkog konzervatorijuma. Gosti događaja su uživali u rečima mladih izvođača o ljubavi, nostalgiji, hrabrosti i sreći...

Publika je imala priliku da čuje i neka od najlepših dela domaće i svetske književnosti, kao na primer Santa Maria della Salute, remek-delo Laze Kostića, zatim misli Matije Bećkovića, ali takođe i stihove austrijskog pesnika Rajner Marija Rilkea.

Publiku su kroz program šarmantno vodile novinarke Anja Rudić i Katarina Stanisavljević, a sam događaj je ulepšao i kratak nastup Teodore Špirić, mlade pevačice, koja će se uskoro bečkoj publici predstaviti prvim spotom i pesmom na engleskom jeziku koju je sama napisala, a za koju je sama uradila i aranžman.

„Jako sam srećna što je ambasador, gospodin Pero Janković, prepoznao i podržao naš trud i našu želju da srpsku kulturu očuvamo, i da ugled Srba u Austriji postavimo na mesto koje mu pripada. A to je među velikane naše književnosti poput Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića i ostale Srbe koji su upravo u Beču postavili temelje naše kulture. Ovaj događaj je bio vanvremenski i ostavio je veliki trag na sve prisutne, i to je ono čemu težimo. A kada se to desi, onda znamo da smo ostvarili viši cilj", izjavila je organizatorka prof. Vesna Špirić.

Nakon izvođačkog dela večeri upriličeno je koktel-druženje na kome su učesnici zajedno sa zvanicama razmenjivali utiske i analizirali dela koja su izvođena, razgovarali o izazvanim emocijama i inspiraciji. U duhu praznika, osmišljen je i poklon za sve goste - svako je dobio priliku da izvuče jedan od pripremljenih uvezanih svitaka sa nekim lepim citatom poznatih autora srpske i svetske književnosti.

„Posebno mi je drago što smo našu tradiciju organizovanja književnih večeri i okupljanja oko pisane reči nastavili i ovom lepom saradnjom sa srpskom Ambasadom u Beču. Srbija je u mislima i u srcu, a večeras smo i na njenom tlu, iako je ono van granica Srbije. Ovaj grad je posebno blagonaklon prema srpskom narodu, a i veoma plodno tlo za kulturno-umetničko stvaralaštvo. Pozivam mlade Bečlije da se uključe u rad novoosnovanog Kluba mladih umetnika i investiraju svoju kreativnu energiju", poručuje organizator Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво