Odiseja KUD-a "Vidovdan"

U ranu zoru, 4. novembra, članovi KUD-a "Vidovdan" iz Vićence zaputili su se u Insbruk bratskoj poseti KUD-u "Bratstvo".

Igra reči: bratski, "Bratstvo" nije ništa drugo do jedan divan čin "bratimljenja" ova dva KUD-a, koja rade i žive daleko od matice i koji se svečano odigrao na kraju kulturno-umetničkog programa oko ponoći, 4. novembra ove godine, javljaju za Program za dijasporu RTS-a organizatori.

Ova poseta je imala za cilj zbližavanje i učvršćivanje već postojećih odnosa i saradnje između kulturno-umetničkih društava "Vidovdan" i "Bratstvo"iz Insbruka, iz Austrije. "Bratstvo" je najstariji KUD u Tirolu,  a njegov predsednik Gostimir Marić, kao i članovi njegog upravnog odbora istinski su prijtelji "Vidovdana".

U programu su učestvovali mladi i razigrani članovi "Vidovdana", predstavljajući narodna kola iz istočne i centralne Srbije. Muzika, pesma, kolo i poezija očarali su publiku.

Književnica Rada Rajić Ristić je predstavila svoju najnoviju zbirku pesama "Zov ognjišta" koja je nedavno objavljena u Beogradu. Svetlana Stanojlović Martinović je toplo i sa empatijom odrecitovala "Krvavu bajku" Desanke Maksimović, a Slađana Stojković predvodila je folklor, u odsustvu Vladiše Buzejića, koreografa i predvodnika mladih folkloraša.

Koordinator Đorđe Milanović je u ime "Vidovdana" bio potpisnik Povelje bratimljenja. Kumovao je KUD "Rastko" iz Minhena. Predsednik KUD-a "Rastko" je izjavio da je počastvovan i prijatno iznenađen čašću i poverenjem koje mu je ukazano.

"Ovo bratimljenje je nešto novo i za mene, ali ja tu novinu prihvatam i pozdravljam i čast mi je da potpišem ovu povelju u ime "Vidovdana". Na ovaj način se grade mostovi i zbližavaju naši iseljenici daleko od domovine. Ovi mostovi imaju za cilj da povezuju naše građane i da podstiču i pospešuju negovanje kulture i tradicije van granica naše zemlje kao i prenošenje obaveze gajenja sopstvene kulture na mlađe naraštaje. Zahvaljujemo se domaćinima na gostoprimstvu i prijatnoj atmosferi koju su nam priredili, a posebno voditeljki programa Dragani Branković, koja nas je srdačno pozdravila i toplo dočekala, a posebno na njenoj spremnosti da nas upozna sa istorijom Insbruka prilikom obilaska grada. Zahvaljujemo se i KUD-u "Sveti Kiril i Metodije" iz Makedonije koji nas podržava u ostvarenju naših aktivnosti i ciljeva i svuda verno prati, pa i ovoga puta", obratio se publici Đorđe Milanović, ispred KUD-a "Vidovdan".

U ponoć su članovi "Vidovdana" i "Svetog Kirila i Metodije" krenuli put Italije zadovoljni i ispunjeni zbog divnog dana provedenog u Austriji i učvršćenog mosta prijateljstva i bratstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво