Urbanova orbita

U Berlinu je 20. oktobra svečano otvorena izložba o Peteru Urbanu (1941-2013) "Urbanova orbita – zaostavština jednog prevodioca", kojom je obeležena dvadeseta godišnjica Fondacije nemačkih prevodilaca.

Njegova lična zaostavština podeljena je između Beograda i Marbaha - najznačajnijeg muzeja nemačkih pisaca, u kome se nalazi njegova arhiva, dok se u beogradskom Udruženju za kulturu, umetnost i medjunarodnu saradnju Adligat u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, nalazi Urbanova biblioteka sa više od 15.000 publikacija, uključujući mnoga prva izdanja važnih ruskih i nemačkih pisaca, knjige sa posvetama, kao i nekoliko izuzetnih izdanja štampanih pre skoro tri stotine godina. O tome su pisali mnogi značajni nemački mediji, uključujući Frankfurter algemajne cajtung, Radio Berlin, Radio Keln itd.

Predsednik Udruženja Adligat, Viktor Lazić, otišao je u Berlin kako bi prisustvovao ovom događaju, tokom kojeg je Udruženju Adligat iskazano veliko poštovanje.

Otvaranju izložbe prisustvovala je nemačka ministarka kulture gospođa Gruters i poznata nemačka književnica Felicitas Hope. Uvažene gospođe, kao i upravnik Fondacije nemačkih prevodilaca, gospodin Jakob Beker, izrazili su želju da posete Beograd.

Urban je jedan od najznačajnijih nemačkih prevodilaca i pisaca, istoričar, germanista i slavista. Urban je postao poznat u Nemačkoj po svojim prevodima Babelja, Čehova, Harmsa, Gončarova, Gogolja, Puškina, Turgenjeva. Takođe je prevodio sa srpskog, hrvatskog, slovenačkog i češkog jezika. Dobitnik je više važnih nagrada, a zahvaljujući njemu nemačka javnost se upoznala sa mnogim klasicima srpske književnosti.

Kao jedan od najuglednijih svetskih prevodilaca i stručnjaka za Čehova, Urban je decenijama sakupljao publikacije za svoju biblioteku i formirao najbolju kolekciju knjiga o Čehovu u Nemačkoj. Ta vredna zbirka se danas nalazi u Beogradu i, zajedno sa donacijama drugih pisaca, čini jednu od najboljih specijalizovanih biblioteka o Čehovu na celom svetu.

Peter Urban je godinu dana studirao u Beogradu i bio je veoma vezan za srpsku prestonicu. Tokom studija se upoznao sa srpskim pesnikom i akademikom Miodragom Pavlovićem, sa kojim se družio pola veka i kojeg je kasnije prevodio. Deo izložbe u Berlinu posvećen je njihovom, sada već legendarnom prijateljstvu. Zaostavština Miodraga Pavlovića, inače osnivača Adligata, takođe se nalazi u Adligatu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво