Održan dvodnevni seminar za srpske novinare u Mađarskoj

Kako medijske sadržaje na srpskom jeziku u Mađarskoj učiniti kvalitetnijim, profesionalnijim i interesantnijim, bile su glavne teme dodnevnog stručnog seminara koji je uredništvo "Srpskiih nedeljnih novina" organizovalo za svoje saradnike i sve koji žele da prošire svoja saznanja u ovoj oblasti.

I ove jeseni, uredništvo Srpskih nedeljnih novina pružilo je mogućnost srpskim novinarima u Mađarskoj da na dvodnevnom besplatnom stručnom seminaru unaprede svoja saznanja iz oblasti kojom se bave, bilo kao glavnim zanimanjem ili su joj posvećeni kao honorarnom poslu. Javni poziv svima koji su zainteresovani za usavršavanje, objavljen na stranicama lista, iskoristila je većina saradnika Srpskih nedeljnih novina, kako onih starijih i iskusnijih, tako i njihovih mlađih kolega, a skupu su prisustvovali i pojedini zaposleni u Srpskom kulturnom centru i Srpskoj školi Nikola Tesla.

Glavni predavač i instruktor na ovogodišnjem seminaru bio je poznati beogradski novinar Miroslav Kos, dugogodišnji urednik u dnevnom listu Blic. S obzirom na to da je gost prethodno, od strane glavnog urednika Srpskih nedeljnih novina Dragana Jakovljevića bio detaljno upoznat sa potrebama i specifičnostima srpskog novinarstva u Mađarskoj, na seminaru je najviše bilo reči upravo o tome kako, u postojećim okolnostima, medijske sadržaje učiniti kvalitetnijim, profesionalnijim i interesantnijim.

Miroslav Kos je nastojao da, tokom dvodnevnog rada u Budimpešti, svoje kolege u Mađarskoj upozna sa iskustvima koja su on i njegove beogradske kolege sticali decenijama, radeći u dnevnim i nedeljnim redakcijama sa prilično velikom produkcijom. Ispostavilo se da su mnoga od tih iskustava primenjiva i u uslovima u kojima rade srpski novinari u Mađarskoj, pa su oni tako postali bogatiji za mnoga nova saznanja o pisanim i nepisanim pravilima na kojima počiva savremeno novinarstvo. Kako se ispostavilo, neka od tih pravila nisu data jednom za svagda, već i ona doživljavaju svoju transformaciju, paralelno sa stalnim, ubrzanim promenama u savremenom društvu.

S obzirom na to da su učesnici seminara već bili upoznati sa osnovama novinarstva, ovaj susret je za njih bio svojevrsna praktična nadgradnja. Najviše pažnje bilo je posvećeno iznalaženju načina da se izveštaji, reportaže i portreti ličnosti, javnosti prezentuju na prijemčiv način, s obzirom na to da su ti oblici novinarskog izražavanja najzastupljeniji u Srpskim nedeljnim novinama i ostalim medijima na srpskom jeziku u Mađarskoj.

Ovaj skup novinara, održan u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Budimpešti, bio je prilika i za širu razmenu mišljenja o pojedinim temama iz profesije kojom se bave, pa tako i za razgovor njihovom položaju i autorskim slobodama. One su u manjinskom novinarstvu veoma sužene, konstatovali su učesnici skupa i ocenili da je posledica tih ograničenja gotovo potpuni izostanak istraživačkog novinarstva u našim medijima, uprokos tome što je reč o žanru koji je jedan od nosećih u ovoj profesiji.

"Drago mi je da su one kolege koje su se odazvale našem javnom pozivu, mišljenja da je novinarstvo oblast koja zahteva stalno usvajanje novih znanja i širenje vidika svojih poslenika, bez obzora da li se ovim poslom bave nekoliko meseci ili više decenija. Realni život koji pratimo, menja se munjevitom brzinom i zahteva naše stalno prilagođavanje.

Ukoliko je novinar uveren da je njegova edukacija završena time što je naučio da napiše vest, izveštaj ili reporterski tekst, on se grdno vara, a posledice tog pogrešnog uverenja biće očigledne pred njegovim čitaocima, slušaocima ili gledaocima. Poziv koji smo objavili na stranicama našeg lista, bio je upućen pre svega ljudima koji se već bave novinarstvom ili bi želeli da mu se posvete. Nismo želeli da naš seminar bude masovna tribina, jer se još ranije ispostavilo da to nije uputno i da je daleko delotvorniji rad sa nekolicinom polaznika, koje ova oblast zaista interesuje", rekao je organizator seminara Dragan Jakovljević, glavni urednik Srpskih nedeljnih novina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво