Najveći posvećenik našeg doba

Na današnji dan pre 130 godina (12. oktobra 1887.) Nikola Tesla je javnosti obelodanio, odnosno patentirao dva svoja pronalaska u Američkom zavodu za patente, asinhroni motor i prenos električne energije pomoću ove vrste motora. To je povod da se još jednom osvrnemo na život i rad našeg genija, a ovog puta u pomoć nam priskače roman "Posvećenik" i njegov autor Željko Sarić.

Roman "Posvećenik" književnika Željka Sarića, Teslina metafizička biografija, nastao na tromeđi naučne, usmene i pismene književnosti, natopljen je duhovnim, više od većine dela na srpskom književnom nebu. Ovaj roman toka svesti u skraćenom vremenu, poslednjih sedam dana Teslinog života, koje je Nikola na samrti proveo u hotelu Njujorker u Njujorku, otključao je dveri svih proživelih i propuštenih zbivanja nesvakidašnjeg usamljenika kome su drugi bili potrebni samo da bi se s njima sporio.

Duboka intuitivna Teslina inteligencija u nerazmrsivom savezu sa najdubljim moralnim načelima, stopljena prošlost, sadašnjost i budućnost u nerazmrsivom klupku nadvremenog, nedelju dana pred Božić, osvetljava smisao života gorostasa nauke koje je za dobrobit čovečanstva uporno radio na tome da napravi novo Nebo i novu Zemlju.

Kao mislilac jedinstvenog smisla zemaljskog bitisanja, Tesla je povlačio neočekivane poteze. Pisac "Posvećenika" objasnio je "čudne" postupke Tesline - odbijanje kandidature za Nobelovu nagradu, cepanje u paramparčat ugovora sa Vestinghausom u vrednosti od 12 miliona dolara, njegovo protivljenje površnim idejama "naučnika-preduzetnika" Edisona, Markonija i Pupina.

Teslin san, koji se u romanu događa na javi i java u snu, nemaju linearni tok pripovedanja, pa svaki čitalac može napraviti svoj redosled, jer mu se na svakoj stranici Tesla direktno i lično obraća.

Pisac Željko Sarić, po pozivu elektroinženjer, razlistava Teslinu dušu, dušu genija koja u predsmrtnom otkrovenju odlazi na nebo sa verom u božansku snagu Uma.

Mistični zapisi "Posvećenika" nanizani u dugim rečenicama, kreću se Teslinim zupčanicima naizmenične struje obrtnog magnetnog polja, koja se pretočila u polje književnosti, kao jedinstven književni dragulj među brojnim delima posvećenim Nikoli Tesli.

Roman "Posvećenik" kod nas doživeo je pet izdanja, preveden je i na ruski i objavljen u izdanju Delfis-a iz Moskve. 

Citiramo samo jedan deo o ranom detinjustvu genija: 

"Moj najdraži prijatelj iz detinjstva bio je mačak, zadivljujuće čist, otmen i učtiv i on se od mene nije razdvajao, a gde god bih krenuo trčkarao je za mnom.

On bi mi u igri zarivao šape kroz nogavice, ali čim bi oštre kandže dodirnule kožu, taj pokret prelazio je u blago milovanje, bez ijedne ogrebotine. On nije voleo vodu i posle kišnog vremena preskakao bi bare duge i po dva metra, samo da ne okrasi šape. No, ispričaću vam čudan događaj koji mi se desio s mačkom jedne olujne večeri, na koji ni sada nemam pravog odgovora, a koji je uticao na tok i put mojih intesovanja i istraživanja.

Napolju seva i grmi, u sobi je mrkli mrak, mačak se šćućurio uz mene dok ga nežno milujem rukom. Odjednom, primetio sam da pri svakom zamahu ruke po dlaci mačka iskri i pucketa neka čudna tajanstvena svetlost, a mačkovo telo sija obasjano svetlom aurom kao kod svetaca. Gledam opčinjen, začuđen pred ovom čudnom pojavom, ponavljam pokrete ruku, iskrenje i svetlucanje mačkove dlake se ponavljalo pri svakom pokretu...

Pošto sam bio zbunjen ovom pojavom, pitao sam oca, a on je kratko razmišljajući rekao, da bi to mogao biti elektricitet, koji ću posle sudbinski proučavati do kraja života, a ta mala iskra kao da je zapalila u tom trenutku neku luču znanja, koja će do izmaka svetleti i osvetljavati mi put. Posle svega, sećam se živo tog prvog iskustva elektriciteta, te sjajne beličaste svetlosti koja me je opčinila i očarala i ceo moj život protekao je u traženju odgovora i smisla: "Da li je čitav svemir jedna velika mačka, i ako jeste, ko je miluje po leđima?".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво