Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku

Udruženje Srba i Makedonaca Kulturno-umetničko društvo „Branko Čajka“ iz Tetova, Republika Makedonija, biće domaćin pete manifestacije „Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku“. Manifestacija će se održati u manastirskom kompleksu Sv. Atanasije u selu Lešok, u okolini Tetova, 23. i 24. septembra ove godine.

Reč je o projektu koje je odobren na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u oblasti kulturnih delatnosti Srba u regionu za 2017. godinu, saznajemo od organizatora.

Učesnici na ovoj pesničkoj manifestaciji su učenici srpske nacionalnosti u osnovnim školama u Makedoniji koji slade nastavu na srpskom jeziku. To su učenici iz Tabanovca, Kučevišta i Sandeva. Cilj projekta je očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma a samim tim očuvanje jezičkog i kulturnog identiteta Srba u Makedoniji i to na najbolji mogući način - u pisanju poezije, ove godine na temu JESEN.

Za tu svrhu na manifestaciji učestvuje profesor srpskog jezika i pesnik za decu iz Republike Srbije, Vlasta Cenić. Smatramo da će njegovo prisustvo ne samo uveličati ovu manifestaciju već će omogućiti deci da upoznaju pesnika iz Srbije i slušaju "izvorno" srpski jezik. Ujedno će njegovo prisustvo povoljno uticati na njihovo pesničko stvaralaštvo, sve sa ciljem, kao što je i pre istaknuto, očuvanju i negovanju srpskog jezika.

Vlasta Cenić će, između ostalog, darivati svakog učesnika sa po jednom knjigom koje za tom prilikom sakuplja od svojih kolega-pisaca iz Srbije.

"Veoma smo ponosni što će ovogodišnja manifestacija Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku imati svoje peto izdanje što je za nas, kao organizatore, od naročitog značaja, jer slobodno možemo istaći da je već postala tradicionalna. Naročito što ove godine Udruženje Srba i Makedonaca KUD Branko Čajka proslavlja svoj jubilej - 25 godina postojanja", poručuju iz KUD-a Branko Čajka iz Tetova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво