Prožimanje sa kulturom Evrope

U Zemunu se 16. septembra, u okviru Dana evropske baštine, otvara izložba "Pozorišni život Zemuna", autora Milovana Zdravkovića. Izložba sadrži portrete značajnih ličnosti koji su uticali na razvoj pozorišnog života kod Srba u XIX veku, od oca srpskog teatra Joakima Vujića, pa do osnivača Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pregledom istorije pozorišnog života Zemuna može se utvrditi njegov značaj i uticaj na lokalnu sredinu, kao i uticaj ove delatnosti na druge sredine. Što znači da su se pozorišni životi prožimali i nadopunjavali gradeći i sebe i svoje savremenike, kaže za RTS Milovan Zdravković, organizator izložbe.

U tom smislu sigurno je da je na pozorišni život Zemuna snažno uticao pozorišni život Novog Sada, Beča, Pešte, Temišvara i drugih kulturnih centara ondašnje Evrope, tj. najviše Austrije, odnosno Austrougarske.

Zbog specifične situacije u kojoj se Srbija nalazila u XIX veku, pozorišni život Zemuna je direktno uticao na razvoj kulturnog života u centarima ondašnje Srbije: Beograda, Kragujevca, Požarevca, Niša, Šapca, Loznice i dr. Može se, čak, reći da je pozorišni život Zemuna bio osnova za razvoj pozorišne delatnosti ondašnje Srbije i da su se preko Zemuna - Beograd i drugi kulturni centri Srbije upisivali na kulturnu mapu Evrope i postali njen integralni deo.

Ta mapa preko Zemuna išla je u sledećim pravcima:

Zemun, Novi Sad, Sombor, Segedin, Pešta;

Zemun, Pančevo, Vršac, Temišvar;

Zemun, Osjek, Zagreb, Trst, Venecija;

Zemun, Pešta, Beč, Prag, Berlin, Hamburg...

Sa sigurnošću se može konstatovati da je pozorišni život Zemuna devetnaestog veka bio pod velikim uticajem evropskih pozorišnih centara. Takvo stanje stvorilo je snažnu osnovu, klicu i solidnu bazu za razvoj pozorišta kod Srba u dvadesetom veku, što ima odraza i u sadašnjem vremenu.

Izložba sadrži portrete značajnih ličnosti koji su uticali na razvoj pozorišnog života kod Srba u XIX veku, od oca srpskog teatra Joakima Vujića, pa do osnivača Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izložba će biti otvorena u zemunskom ateljeu i galeriji Čubrilo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво