Izložba "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" u Beču

U Beču, u Muzeju književnosti otvorena je izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu". Izložba traje do 16. maja 2017. godine.

Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" svečano je otvorena 26. aprila, u Muzeju književnosti u Beču.

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Na otvaranju su govorili Goran Bradić, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Beču, prof. Gordana Ilić Marković sa Insituta za slavistiku u Beču i Laslo Blašković, direktor Nacionalne biblioteke Srbije.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat", a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" u Beču prikazuje srpsku književnost koju su stvarali revolucionari i omladina u vreme Velikog rata i književno stvaralaštvo autora koji su pisali u posleratnom periodu. Posebno mesto zauzima književnost koja je nastala na ostrvu Krf, na kojem se jedno vreme nalazila vlada i vrhovna komanda i koja se u gotovo nemogućim uslovima održala.

Pored krfske, prikazana je i književnost koja se rađala u zatočeništvu, logorima i inostranstvu. Na izložbi je prikazana rukopisna građa, fotografije pisaca i učesnika rata, esejistika, umetnički prozni žanrovi, stihovi, propagandna literatura kao dominantan oblik književnosti na ratnoj sceni, delovi iz dnevnika srpskih vojnika, autobiografija i memoara, rodoljubive i propagandne pesme velikih pesnika toga vremena.

Deo izknjiževnog opusa, fotografije i periodika iz perioda Velikog rata biće dostupni i u digitalnoj formi, tako da će Austrijanci biti u prilici da prate i razgledaju sadržaj i na računarima. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво