Lazi i Lenki ne daju iz Čikaga

Filmska storija o tvorcu "pesme nad pesmama", panonskom poeti nemirnog duha, doktoru prava i diplomiranom krojaču rima satkanih od razuma i slasti, među javom i med snom, ponovo će se naći pred čikaškom publikom 23. marta, od 19.30 sati po lokalnom vremenu, u bioskopu "Century Centre".

Najsjajniji odraz u Ogledalu, srpskom listu iz Čikaga, imaju stranice koje svedoče o doživljajima gledalaca vešte rediteljske interpretacije jednog od najvrednijih lirskih bisera srpske književnosti, labudove pesme Santa Maria della Salute šekspirovca i Prometeja vojvođanskog Laze Kostića. Kinematografski zapis borbe za nemoguću i romantičnu ljubav zrelog pesnika i mlade Lenke pokorio je tokom američke premijere, 23. februara u Rouzmontu kod Čikaga, i najtvrđa srca.

"Prisustvujući još jednoj premijeri u organizaciji čikaškog Festivala srpskog filma, sa velikim sam zadovoljstvom doživeo film 'Santa Maria della Salute' kao jedan od najboljih ostvarenja sedme umetnosti viđenih u Čikagu. Njegovi kadrovi su mi jedan za drugim dočarali vreme u kojem je pesnik živeo, klimu tog građanskog društva, tadašnjih moralnih vrednosti i običaja. Mislim da je kvalitet ovog filma u stilizaciji zasnovanoj na pesmi, kojom su izražene čežnja, patnja, iščekivanje, seta i bol pesnikove ljubavi. Srpski pesnik Laza Kostić i dalje stoji pred hramom Santa Maria della Salute, u nebeskim visinama, sa nežnim cvetom mlade devojke iz porodice Dunđerski", izjavio je u maniru umetnika akademski slikar i pesnik Sava Rakočević, koji živi i stvara u Čikagu, neposredno nakon premijere.

Odmah potom, reprizna projekcija na teritoriji države Ilinois zakazana je za tačno mesec dana kasnije, u bioskopu Century Centre u Čikagu. Organizatori za 23. mart najavljuju i specijalno iznenađenje pre uvodne špice, namenjeno publici, ali i široj javnosti.

Santa Maria della Salute je apsolutno u žanru koji u srpskoj kinemotografiji nije uobičajen, jer su većina ostvarenja ratne teme, melodrame ili pokoja neuspešna komedija. A ovo je ljubavna priča, srpski Romeo i Julija. Šotra je zaista napravio delo vrhunskog kvaliteta; režija, tekst, scenografija, gluma, kostim, sve je na visini. I Holivud bi mogao da mu pozavidi! Definitivno ćete me videti na repriznom prikazivanju", kaže Drago Vujošević iz Čikaga.

Podsetimo, film i TV serija Santa Maria della Salute, koja se od 11. marta svake subote prikazuje na Prvom i Satelitskom programu RTS-a, snimani su od 1. avgusta do 4. novembra 2016. godine u Veneciji, Somboru, Vršcu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu, Cetinju, Baru, Kotoru, na više od 150 lokacija. Za potrebe snimanja izrađeno je oko 1500 kostima.

Lenku Dunđerski tumači Tamara Aleksić, a Lazu Kostića Joakim Tasić (u mlađim danima), odnosno Vojin Ćetković. U filmu ukupno sudeluje više od 160 glumaca, među kojima su: Sloboda Mićalović, Dejan Lutkić, Nela Mihailović, Aleksandar Đurica, Svetlana Bojković, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Predrag Ejdus, Nebojša Dugalić i drugi. Producent je Dragan Đurković, a izvršni producent Dejan Lutkić. Scenario i režiju potpisuje Zdravko Šotra, muziku Vojkan Borisavljević, produkciju Vision Team i Radio-televizija Srbije, a distribuciju Art Vista.

U skladu sa potrebama američkog tržišta, film Santa Maria della Salute, koji će 23. marta po drugi put biti prikazan u Čikagu, titlovan je na engleski jezik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво