Dan izvinjenja Aboridžinima

U Australiji je juče obeležen Dan izvinjenja koji simbolično predstavlja trenutak potpunog priznavanja Aboridžina kao prvih žitelja na Petom kontinentu. To je ujedno i pokajanje za nasilnu asimilaciju, oduzimanjem zemlje, života i otimanjem dece sa ciljem da se potpuno podrede kulturi belog čoveka i njegovim potrebama. To je posebno bilo izraženo 50-ih godina prošlog veka, a takvih slučajeva bilo je i kada je reč o našim, doduše retkim ljudima, koji imaju aboridžinske krvi. Iz Sidneja se javlja naš dopisnik Dragan Caran.

Parlament u Australiji je usvojio izveštaj nevladinih organizacija o položaju prvih stanovnika u Australiji pod nazivom Vratite ih kući.

Posle odbijanja nekoliko premijera da to učini, 2007. godine, na početku svog mandata premijer Kevin Rad izgovorio je svoje čuveno Sorry sa molbom za oproštaj i željom da se ovakvo moderno janjičarstvo nikada ne ponovi.

Danas svi mediji prigodnim tekstovima i pričama na Petom kontinentu obeležavaju ovaj dan. Nacionalni program SiBiEs, okrenut mnogobrojnim etničkim zajednicama u Australiji, objavio je i dokumentaran film o borbi Aboridžana za svoja prava. U programu je učestvovala i naša srpska Aboridžanka Ursula Jović, jedna od najpoznatijih umetnica na Petom kontinentu.

Inače, javno izvinjenje tadašnjeg premijera Kevina Rada tzv. izgubljenoj aboridžinskoj generaciji je bilo prvo zvanično izvinjenje u svetu jedne države sopstvenom narodu zbog nasilja i asimilacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво