Srbi su deo Austrije

U Beču je predstavljena nova knjiga prof. dr Volfganga Rorbaha "Na tragovima Srba u Austriji", u izdanju Austrijsko-srpskog društva. "Srbi nisu došli kao gosti, već su deo Austrije” podvukao je autor na promociji knjige koja opisuje dolazak prvih Srba za vreme "Velike Seobe" na prostore "Dunavske monarhije" u grad Beč i njihovo dalje širenje po teritoriji Austrije.

Srbi i Austrijanci su se do Prvog svetskog rata dobro slagali ali su šovinizam i nacionalizam napravili neprijatelje dva naroda, ocenio je u Beču prof. dr Volfgang Rorbah prilikom predstavljanja svoje nove knjige "Na tragovima Srba Austrije", u izdanju Austrijsko-srpskog društva (ASD).

Srbi nisu došli kao gosti, već su deo Austrije, podvukao je autor, dodajući da su Srbi na tlu Austrije prisutni još od 1526. godine, a u Beču od 1683., i da se kao prvi Srbin pominje Đorđe Mihajlović, koji je bio izviđač.

"Tamo gde uspostavljamo granice, gde idemo od patriotizma ka nacionalizmu, prelazimo u mržnju prema ostalima. Tom mržnjom je Evropa počela sama da se razara", podvukao je Rorbah kojem je otac bio Austrijanac, a majka Srpkinja.

Knjiga se bavi jednom starom široko rasprostanjenom zabludom, da su pre Drugog svetskog rata Srbi samo pojedinačno živeli u Beču i da su prvi talasi srpskih migranata došli iz Titove Jugoslavije tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u Austriju.

Knjiga "Na tragovima Srba Austrije" opisuje dolazak prvih Srba za vreme "Velike Seobe" na prostore "Dunavske monarhije" u grad Beč i njihovo širenje po teritoriji Austrije.

Rorbah je kazao da je cilj knjige da se nauči iz prošlosti i prikaže kako narodi, kada naiđu jedni na druge, mogu da uče jedni od drugih. To su, prema njegovim rečima, Srbi i Austrijanci praktikovali. Tako su Austrijanci od Srba učili kako se braniti, pošto su Srbi imali uvek jake odbrambene taktike. Srbima su, kako je naveo, dati i važni zadaci, a bili su i oficiri austrijske vojske, tako da među herojima prošlosti Austrije ima puno onih srpskog porekla.

Cilj knjige je, kako je podvukao Rorbah, da se prikaže zajednička istorija, ono što nas povezuje, što je bitno pred stogodišnjicu Prvog svetskog rata koji je sve razorio.

Predsednik Austrijsko-srpskog društva, Marko Stijaković, najavio je da će ovo delo biti objavljeno i na srpskom jeziku, a da je planirano kasnije i štampanje dvojezičnog dopunjenog izdanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво