Srbi u Solunskoj regiji

U letnjim mesecima, za vreme turstičke sezone Solunsku regiju u Grčkoj poseti oko milion turista iz Srbije. U ovom delu Grčke živi i oko 4 hiljade Srba koji se uglavnom bave turizmom i ugostiteljstvom. Osnivanje Grčko-srpske privredne komore trebalo da predstavlja oslonac za oživljavanje privrednih i poslovnih veza između Srbije i Grčke.

Srpski jezik na solunskoj pijaci u čuvenoj ulici Ignacio čuje se stalno bez obzira na godišnje doba, Jednostavno, Srbi se tu osećaju kao kod kuće. Međutim, van turističke sezone ,kada solunsku regiju, odnosno Makedoniju poseti milion turista iz Srbije, Srba skoro i da nema. Oni koji tamo žive, oko 4000, uglavnom se bave trgovinom i ugostiteljstvom.

U malom, živopisnom mestu Afitos na Halkidikiju Vojislav Simić ima svoju tavernu. U Grčku je došao 1999. godine iz rodnog Aleksinca, i danas je najpoznatiji ugostitelj u ovom malom živopisnom selu.

„Imam prijatelje Grke, sa kojima sam radio pre 14 godina, tako da mi se svidelo ovde i ostao sam. Sa Grkinjom sam u kući, sa Grcima u restoranu, pa sam u priči povukao na grčki jezik", kaže Simić.

Iako su okolna mesta, Kalitea, Polihrono, Hanioti, Pefkohori prepoznatljiva i izuzetno popularna u Srbiji, srpski turisti još nisu otkrili Afitos. Vojislav, čuveni Sima sa svojim grčkim prijateljima namerava da to promeni.

„Mi imamo planove sa našim i vašim Simom kako da privučemo srpske turiste, jer je Afitos jedno od najlepših sela na Halkidikiju", kaže Simin prijatelj.

A sve što se događa između Srbije i Grčke, Srba i Grka u Solunu, ne može da prođe bez Branislava Prelevića., nekadašnjeg čuvenog košarkaša Zvezde i solunskog Paoka. Bane je jedan od osnivača Grčko - srpske privredne komore.

„Jesam jedan od osnivača Komore, ali trebalo bi reći da je celu ovu inicijativu pokrenuo g. Kosta Jorgakos, Grk, koji voli Srbiju više nego sebe", kaže Prelević.

Grci i Srbi su upućeni jedni na druge. Zejtinlik, srpsko vojničko groblje, kao istorijski simbol sa jedne i solunska luka u kojoj Srbija već 100 godina ima svoju zonu, sa druge, potvrđuju da je prijateljstvo između Srbije i Grčke neraskidivo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво