Ko će brže

U Osijeku je održano svetsko takmičenje u brzom slaganju Rubikove kocke. Srbija je imala tri predstavnika, Dunju, Aleksu i Filipa.

U Osjeku je od 21. do 22. februara održano međunarodno takmičenje u brzom salganju Rubikove kocke. Na ovom takmičenju mere se sekunde potrebne da se složi kocka koju smo sigurno svi bar jednom držali u rukama. Mnogi nikada nisu uspeli da slože svih šest strana, ali oni okupljeni na ovom takmičenju slažu je bez problema i to samo u nekoliko sekundi.

Među 40 takmičara bilo je i 3 predstavnika iz Srbije, i najmlađa Dunja Došen Majkić, koja uskoro puni 14 godina. Ova devojčica od ukupno 15 disciplina takmičila se u 7.

„Dva puta dva, tri puta tri, četiri puta četiri, tri puta tri jednom rukom i megamiks i piramiks. Megamiks je kocka sa 12 strana, na svakoj strani 11 kockica. Piramida je kocka u obliku piramide sa četiri strane", objašnjava Dunja.

Piramidu Dunja najbrže slaže i nosilac je nacionalnog rekorda. Potrebno je samo 4 sekunde da sve strane budu isto obojene, a u Osijeku je oborila još neke.

„Oborila sam tri nacionalna rekorda za Srbiju, za piramidu, za srednje vreme u piramidi i za dvanestrostranu stranu", kaže Dunja.

Da bi složila piramidu potrebno je 4 sekunde, srednje vreme je 8 sekundi i 29 stotinki, a svih 12 strana složi za 2 minute i 51 sekundu, i u tome je najbrža u Srbiji. Dunji je ovo drugo takmičenje i za samo dva mesta nije ušla u finale, ali ona ne odustaje.

„Sve sam brža, nekad i ne vidim od brzine šta radim i to mi je najzanimljivije. Najverovatnije ću ići na evropsko takmičenje koje će se održati u Danskoj", kaže Dunja.

Postoji ukupno 17 kategorija u slaganju rubikove kocke. U Osijeku je organizovano nadmetanje u 15. Slaganje kocke nogama na slepo kao i slaganje kocke jednom rukom neke su od najzanimljivijih. U njima su se okušali i Aleksa i Filip, obojica iz Srbije.

„Ovo mi je treće takmičenje, učestvovao sam 2012. i 2013. u Srbiji. Danas se takmičim u 4 discipline", kaže Aleksa.

„Takmičim se u disciplini slaganje jednom rukom, moj rekord je nešto ispod 16 sekundi, a svetski ispod 12", kaže Filip.

Međunarodno takmičenje u Osijeku organizovano je od strane svetske organizacije za brzo slaganje Rubikove kocke. Sva vremena službeno se mere i rangiraju sa ostalima u svetu. Na ovogodišnjem takmičenju u Osijeku nije oboren ni jedan svetski ni evropski rekord. I dalje klasičnu Rubikovu kocku „tri puta tri" najbrže na svetu slaže za samo 5 sekundi i 55 stotinki Maks Volk iz Holandije.

Svetsko takmičenje održaće se na leto u Brazilu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво