Svečanost u čast Srpskih nedeljnih novina

Ove godine, nagrada "Milovan Vidaković" će, na poziv Udruženja književnika Srbije (UKS), biti uručena na svečanosti koju to udruženje priređuje u čast srpskog nedeljnika iz Mađarske. Ovim književnim priznanjem Srpske nedeljne novine čuvaju uspomenu na rodonačelnika srpskog romana, koji je živeo i radio u Pešti.

Dugogodišnja uspešna saradnja Srpskih nedeljnih novina (SNN) iz Budimpešte i Udruženja književnika Srbije (UKS), biće nastavljena specijalnim programom i svečanošću koju u čast srpskog nedeljnika iz Mađarske priređuje jedna od najeminentnijih srpskih kulturnih institucija u matici. Na poziv Udruženja književnika, Srpske nedeljne novine će biti predstavljene javnosti 22. januara 2015. u 12 časova, u svečanoj sali UKS-a, u Francuskoj ulici br. 7 u Beogradu, javlja za RTS Dobrila Borojević, novinar SNN-a.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika SNN-a Dragana Jakovljevića, tom prilikom biće reči o novinama koje danas u Mađarskoj uspešno nastavljaju tradiciju srpskog novinskog izdavaštva na tim prostorima, dugu gotovo dva veka. Posetiocima će biti predstavljena aktuelna koncepcija SNN-a i rezultati koji su do sada ostvareni na polju informisanja srpske manjine u Mađarskoj i očuvanja srpske pisane i govorne reči.

Gosti iz Budimpešte govoriće i o pratećim akcijama koje uredništvo sprovodi u cilju popularizacije srpskog jezika i pisma u toj zemlji, poput radionica kreativnog pisanja koje redovno organizuje za saradnike lista, književnih promocija i aktuelnih tematskih tribina za širu čitalačku publiku.

U posebnom delu programa, biće uručena tradicionalna književna nagrada Milovan Vidaković, koju Srpske nedeljne novine dodeljuju pobedniku konkursa za najbolju kratku priču na srpskom jeziku. Ovim konkursom, koji je završen sredinom decembra, SNN čuva uspomenu na Milovana Vidakovića, prvog srpskog romanopisca koji je živeo i stvarao u Pešti, u 19. veku. Cilj uredništva je i da se na taj način književni stvaraoci motivišu da neguju kratku priču kao osoben i u velikoj meri zapostavljen književni žanr. Kako saznajemo, stručni žiri upravo ocenjuje pristigle radove, a odluku o pobedniku saopštiće do polovine januara 2015.

U muzičkom delu programa nastupiće interpretatorka etno muzike Branka Bašić iz Mađarske, koja je svojim jedinstvenim glasovnim mogućnostima već stekla brojne obožavaoce u toj susenoj zemlji. Branka je svoj glas školovala na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, a boravila je i na usavršavanju u Beogradu, na Odseku za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво