Dragi naši...na RTS SAT

Jesenja programska šema Satelitskog programa nastavlja se ciklusom emisija "Srbija na vezi" i "Magazin Srbije na vezi". Gledaoci širom sveta prošetaće se "Kroz Srbiju", slušati pesme "Za sva vremena", a koja još iznenađenja priprema Program za dijasporu RTS-a otkrila je gošća Jutarnjeg programa Tamara Drezgić.

U svetu danas ima oko 11,5 miliona Srba, a polovina od tog broja živi van matice, na svih pet kontinenata. Koliko Srbija poznaje svoje rasejanje, znamo li koliki je potencijal našeg naroda...to RTS i Satelitski program RTS-a pokušavaju da otkriju i pojačaju tu vezu, a na koji način otkriće gošća Jutarnjeg programa Tamara Drezgić, urednica u Programu za dijasporu RTS-a.

„Prvog septembra, posle letnje pauze, nastavili smo sa Srbijom na vezi koja se emituje već 10 godina, a gledaoci je putem satelita prate svakog radnog dana od 19 do 19.30 sati uživo, sem petka, kada imamo emisiju sa terena.

ima nas u Srbiji skoro kao i u svetu, ali mi nismo dobro povezani kao Poljaci i Italijani. Nama naša dijaspora NAM monogo znači, ali bi ta veza mogla biti mnogo bolja.

Naša redakcija, Program za dijasporu RTS-a, svakodnevno radi na predstavljanju, povezivanju i promociji onoga što naša dijaspora radi, kako u svetu, tako i u Srbiji, kada se vrate.

Ponedeljkom se bavimo Srbima u regionu, njihovim problemima, koji su ipak mnogo veći nego u drugim delovima sveta. Ali, da kažem i nešto pozitivno, interesantno, a to je da je naša dijaspora u Mađarskoj jedna od najobrazovanijih.

Naš rad na promociji i povezivanju najbolje se vidi u emisiji Magazin Srbije na vezi. Na programu je i večeras, u 18.45, i na Drugom programu, nedeljom u 14.30, a vodi je Suzana Gvozdenović Puzović, a gosti će biti studenti iz OSII-ja, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu. Oni su imali veliki skup u avgustu, a bave se suštinskim stvarima, promocijom obrazovanja i Srbije na najbolji način, pružaju pomoć povratnicima i onima koji se školuju u inostranstvu.

Veliki rat je takođe tema koju pratimo, a dijasporu jako zanimaju i dešavanja u Srbiji, vole da vide svoj rodni kraj, a to mogu u serijalu Kroz Srbiju, urednice Danice Brokete. Predstavlja se kulturna baština, nasleđe, folklor, aktuelni problemi, uspesi...

A da li dijaspora ima pravu sliku o životu u Srbiji...Oni koji češće dolaze da, ali oni koji su tu retko, i nemaju. Mada, putem interneta i nove tehnologije mogu jednim klikom da pročitaju sve vesti...Ali, za pravu sliku života u Srbiji, mislim da je potrebno da dođu, a evo, ovom prilikom ih pozivamo da to i učine.

Moram da pomenem i dokumentarno zabavni ciklus emisija Za sva vremena, koji radi Tanja Adamović, a gde poznati imaju svoj izbor pesama za sva vremena.

Medijsku mrežu srpske dijaspore uređuje Mirjana Raičević Tasić, i od saradnika od Amerike do Australije, dobija polusatne emisije koje emitujemo jednom ili više puta nedeljno. To je dobar način da naši gledaoci vide kako srpska zajednica živi "tamo daleko".

U emisiji koju ja radim, u Srbiji na vezi, ovog puta imamo Vladimira Pištala, pisca i profesora, kako sam kaže „sa akcentom", u Masačusetsu, koji Amerikancima predaje američku istoriju. Njegov doktorat je na temu višestrukog identiteta srpske dijaspore, a dobitnik je i Ninove nagrade za roman Tesla, portret među maskama. Drugi sagovornik je uvek interesantan i aktuelan Vanja Grbić, koji priča o zemljama u kojima je živeo, zašto se vratio i zašto voli ovu zemlju. Ono što pripremamo za narednu emisiju je razgovor sa Rambom Petkovićem, koji je došao iz Brazila, kao i sa Aleksandrom Krunić, uspešnom teniserkom, Milenom Kitić, operskom divom, Draganom Varagić koja se vratila iz Kanade , Dušanom Petričićem... Emisija je na Satelitskom programu petkom u 19.00, Prvom i Satelitskom svake druge subote u 12.30, a Magazin Srbije na vezi svake nedelje 14.30 na Drugom programu.

Važno je napomenuti da pripremamo i emisiju o srpskim caricama i kraljicama", rekla je Tamara Drezgić u Jutarnjem programu RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво