Читај ми!

Rešenje problema krajem godine?

Višegodišnji problem u prijemu digitalnog zemaljskog signala Hrvatske radio-televizije i ostalih televizija u Hrvatskoj zbog smetnji koji dolaze iz susedne Italije krajem ove ili početkom sledeće godine konačno bi trebao da bude rešen, prenosi HRT.

Naime, italijanska regulatorna agencija za elektronske komunikacije (AGCOM) donela je izmenu nacionalnog plana digitalne televizije koji se odnosi na regionalne i lokalne TV stanice.

Izmenama tog plana iz pojedinih italijanskih jadranskih regija izbacuju se kanali na kojima su se emitovale italijanske televizije, a usled čega je dolazilo do smetnji na hrvatskoj obali Jadrana.

Ti kanali su međunarodnim sporazumima dodeljeni Hrvatskoj, ali i pored toga italijanske televizije su na njima emitovale još od kraja 2010. godine, usled čega su gledaoci HRT-a ali i ostalih televizija u Hrvatskoj imali problema sa smetnjama u prijemu programa.

Plan izmena AGCOM-a objavljen je krajem prošle nedelje, a između ostalog se predviđa i naknada italijanske države onim emiterima kojima će biti oduzeti sporni kanali. Primenom novog plana omogućiće se znatno smanjenje smetnji na hrvatskim kanalima već krajem 2014 godine.

Smetnjama iz Italije najviše su bili pogođeni gledaoci u Istri i Dalmaciji. Ovim merama se oslobađaju upravo kanali u hrvatskim jadranskim regionima. To se odnosi na ukupno 20 kanala i to u sledećim regionima u Hrvatskoj: D5 (Istra i severno primorje) D7 (severna Dalmacija), D8 (srednja Dalmacija) i D9 (južna Dalmacija).

Na rešavanju ovog problema nekoliko godina su radile razne hrvatske institucije i to Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM), Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, kao i Agencija za elektronske medije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво