Vanjin novi život

Vanja Pilipović, kojoj je pre sedam meseci urađena transplatacija srca u Beču, kaže da se oseća dobro i da sada živi novim životom. Više od 11 godina u Srbiji nije urađena takva intervencija. Vanja je imala sreće, a mnogo je onih koji čekaju na novo srce.

U Srbiji više od 11 godina nije urađena transplantacija srca. Nema ni podataka za koliko je naših građana ta intervencija neophodna.

Novi život započinju samo oni koji su uspeli na vreme da prikupe neophodni novac, potraže pomoć u inostranstvu, i dođu na red tamo gde se ta intervencija radi.

Devetnaestogodišnja Vanja Pilipović je promenila boju kose, a njene plave oči više nisu tužne, sa lica joj ne silazi osmeh, jer u njenim grudima kuca novo, zdravo srce.

Vanja kaže da je od transplatacije srca prošlo sedam meseci i da se oseća odlično.

"Nova, rođena osoba, novi život, bez bola. Sada trčim, vozim bicikl, i šetam na duge staze sa prijateljima, igram, imam mnogo snage, obilazim Beč, upoznajem, nove ljude, družim se. Sve što pre nisam mogla, sada mogu", rekla je Vanja.

Vanja je uspela da završi srednju školu, kaže profesori su joj malo progledali kroz prste, ali obećava da će posle praznika početi pripreme za upis na fakultet, i dalje želi da studira srpski jezik i književnost.

Perica Pilipović, Vanjin otac kaže da je dovoljno da pogledate Vanjine oči i biće vam sve jasno.

"Ovo je dokaz da za tu bolest lek postoji, i nadam se da će Ministarstvo, ono što je najavilo, potpisati ugovor sa klinikom u Beču, da bi ostali pacijenti koji čekaju na novi život imali šansu da ostvare taj svoj cilj", rekao je Vanjin otac.

Potpisivanje ugovora sa Klinikom u Beču, ministar zdravlja najavljuje već skoro godinu dana, ali se to još nije dogodilo.

Milosavljević je rekao da neće da licitara datumom, ali da bi se to moglo dogoditi u januaru.

Potpisivanjem ugovora sa AKH klinikom u Beču biće omogućeno da oni kojima je neophodna transplantacija srca na vreme dobiju pomoć, ali i da se srpski lekari tamo usavršavaju u nadi da će i u Srbiji program transplantacije srca uskoro biti oživljen.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво