Radašin u Tiršovoj

Ove godine, u Dečjoj klinici u Tiršovoj urađeno pet kadaveričnih transplantacija. Mališane u Tiršovoj posetili su ministar Tomica Milosavljević i glumac Radoš Bajić.

U prethodnih devet godina, u Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj, urađeno je šest kadaveričnih transplantacija, a samo ove godine pet. Međutim, i dalje se čekanje na presađivanje organa meri godinama.

Na dijalizu, u tu ustanovu, trenutno dolazi desetoro mališana.

Njih su u Tiršovoj posetili i doneli im novogodišnje poklone ministar Tomica Milosavljević i glumac Radoš Bajić Radašin.

Ta poseta označila je početak akcije "Dan poznatih", koju su osmislili roditelji dece koja su na dijalizi, ili čekaju transplantaciju, okupljeni u udruženju "Sve za osmeh".

Među decom koja dolaze na dijalizu i čekaju trasplantaciju bubrega je i mala Anastasija, kojoj je neophodna i zdrava jetra. Ona ima devet godina i dolazi na dijalizu svaki drugi dan.

Maloj Andrijani je u maju prošle godine urađena transplantacija bubrega.

"Ona je dosta porasla, drugačiji je život sada, skroz drugačiji, sve je lakše", kaže njena mama Zorica.

Nikola, koji ima 19 godina, od kojih je osam dolazio na dijalizu, došao je na redovnu kontrolu na kliniku, posle transplantacije.

"Drugačiji je život, totalno se okrene na drugu stranu, naopačke. Izlaziš, ideš u školu redovno, ne propuštaš ništa. Normalno se družiš, normalno si sa svojim vršnjacima", kaže Nikola.

Prof. dr Mirjana Kostić iz Centra za hemodijalizu i transplantaciju bubrega kaže da ima razloga i za radovanje i za rastuživanje.

"Ono što nas raduje jeste da je vreme čekanja za transplantaciju, odnosno dužina lečenja dijalizom, ako pogledamo 30 godina unazad, sve kraće i kraće. Ali ono što nas jako rastužuje jeste što se vreme čekanja na kadaveričnu transplantaciju meri godinama, što je prosečno četiri i po godine. Četiri i po godne u periodu detinjstva, ne moram da vam kažem šta to znači", kaže dr Kostić.

Centar za dijalizu i transplantaciju u Tiršovoj jedini je specijalizovani centar u zemlji za lečenje dece kojoj ne rade bubrezi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво