"Рађање краљевине" – први ТВ пројекат о Немањићима

Први кадрови игране серије Радио-телевизије Србије о династији Немањића настају у околини манастира Студеница. То је први пут да се једна телевизија упустила у снимање серије о породици која је имала велики значај у српској историји, каже Мишко Стевановић продуцент пројекта и истиче да је РТС направио велики искорак у квалитету производње играног програма.

Играна серија Немањићи - рађање краљевине, у продукцији Радио-телевизије Србије, у режији Марка Маринковића, према сценарију Гордана Михића један је од највећих пројеката РТС-а ове године.

"Овакви пројекти се нису радили доста дуго, веома је велики број глумаца, локација, статиста, много костима. Снимаће се на више од 220 локација, а на филму ради 218 глумаца", каже Мишко Стевановић, продуцент серије чије је снимање почело неколико дана.

Ова тема, како наоводи, никада до сада није експлоатисана на телевизији, што је зачуђујуће ако се има у виду значај Немањића у нашој историји.

"По трагу који су оставили у нашој историји и по томе да су практично темељ српске државе и државности, потпуно је изненађујуће да се нико није сетио нити је могао да направи филм или серију о њима. Ово је први пут да се једна телевизија упустила у тако нешто и може се рећи да је РТС направио велики искорак у квалитету производње играног програма", оценио је Стевановић.

Рађање краљевине, како је истакао, продукционо је веома озбиљан захват, са доста специјалних ефеката. "Реконструисати 12. и 13. век је врло компликовано. Поред све грађе, сценографије и осталог, мораће доста тога комјутерски да се уради", објаснио је Стевановић.

Много посла имају и костимографи, али и мајстори за израду средњовековног оружја. Оружје за пет главних глумаца је руком рађено, то су верне реплике мачева које су носили Немањићи. Велики део оружја за статисте је прављен и врло су слични оригиналним примерцима.

"Обући око 2.700 статиста и 218 глумаца је озбиљан посао, а помислите само колико је укупно костима требало направити, ако се узме у обзир да серијал покрива 80 година Немањића и да глумци мењају костиме током приче", рекао је Стевановић.

Према његовим речима, радиће се на томе да простор у серији добију сва места на којима су Немањићи живели: "Тренутно смо на Голији, у близини манастира Студеница, касније ће то бити Херцеговина, Црна Гора, Рашка".

Предвиђено је да снимање траје четири месеца, наредна локација је Копаоник, а предвиђено је снимање и у Црној Гори, Херцеговини, Рашкој.

Почетак емитовања планиран је за крај 2017, године у којој се обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

"Рађање краљевине" – први ТВ пројекат о Немањићима
број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. апр 2017, 18:39) - marko rodni [нерегистровани]

kako se zove

Kako se zove glumac koji u trejleru kaze da "oca ne zanimaju ni sjaj ni zlato ni titule ni dvorci".....Hvala!

(петак, 24. мар 2017, 23:39) - Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Коначно. Браво, једва чекам да гледам серију о Немањићима. Нека је са срећом! Честитам.

(четвртак, 23. мар 2017, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

Trstenik

Da li će se Nemanjići snimati u Trsteniku,u blizini manastira Ljubostinja?

(четвртак, 23. мар 2017, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

bice vise epizoda

prvih 12 je samo o stefanu prvovencanom...

(четвртак, 23. мар 2017, 07:06) - anonymous [нерегистровани]

Evropa

Trebalo bi prodati seriju u vise evropskih zemalja da vide našu kulturu i upoznaju našu veličanstvenu istoriju. Možda i promene mišljenje o nama koje su stekli 90-ih.

(четвртак, 23. мар 2017, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

Nemanjici

Hoćemo više sezona, malo je 12 epizoda da obuhvati sve

(среда, 22. мар 2017, 19:07) - Paki Iron [нерегистровани]

Konačno

Jedva čekam da vidim kako će sve to ispasti. Konačno de se neko setio da snimi seriju o Nemanjićima. Bilo bi super kad bi bilo više sezona, da se po jedna sezona posveti svakom od Nemanjića. Izbacujte češće slike i vesti sa snimanja serije. Ovo je po meni najzanimljiviji projekat RTS-a do sada!

(уторак, 21. мар 2017, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

kostimi

kostimi su odlicni, posebno za stefana nemanju.. jedva sam prepoznala glumca. xD

(уторак, 21. мар 2017, 18:19) - Milos [нерегистровани]

Misljenje

Svaka cast za izbor glumacke ekipe. Jako mi je drago sto je neko dosao na ideju da snimi ovakvu seriju. Po slikama koje sam video mogu reci da sam odusevljen kostimima i kadrovima sa snimanja. Verujem da ce ova serija imati jako veliki uspeh i nadam se da cemo ukoro moci videti jos slika sa snmanja.

(уторак, 21. мар 2017, 14:00) - Vlado [нерегистровани]

Slike

Gledajuci ove slike, posebno Stefana Nemanju bice ovo vrhunski uradjeno. Lepo sto se pojavljuje i Tanasije Uzunovic, fenomenalan glumac.